За периода 14 август - 22 август 2023 г. в

...
За периода 14 август - 22 август 2023 г. в
Коментари Харесай

За 8 дни РП-Стара Загора е ръководила разследвания по 7 досъдебни производства за подпомагане на чужденци да преминат незаконно през страната

За интервала 14 август - 22 август 2023 година в Районна прокуратура-Стара Загора са следени 7 новообразувани досъдебни производства, от които две бързи производства, против лица, подпомагали непознати жители да преминат нелегално през страната.
 
Обвиняемите са били арестувани за период от 72 часа, след което по искане на наблюдаващите прокурори им е била избрана мярка за неотклонение " задържане под стража ".
 
Районна прокуратура-Стара Загора организира бързи следствия и постановява предварителни арестувания за недопускане укриване на причинители на закононарушения. По едно от бързите производства на 16 август 2023 година е предявено обвиняване по отношение на С.П., на 51 година, български жител. Постановено е 72-часово задържане.
 
На 17 август 2023 година по искане на наблюдаващия прокурор му е взета мярка за неотклонение " задържане под стража ". Предявено му е обвиняване за това, че на 16.08.2023 г.  на км.209 на автомагистрала " Тракия " в посока гр. София,  с  цел да набави за себе си имотна полза от 500 лева, посредством потребление на моторно транспортно средство -  микробус, марка " Мерцедес Спринтер ", с полски регистрационни табели, незаконно е подкрепил повече от едно лице - 29 чужденци, от които шестнайсет малолетни, всички жители на Афганистан, да минават в страната в нарушаване на закона. Престъплението е квалифицирано по член 281, алинея 2, т.1, пр.1, т.4  и т. 5 от Наказателния кодекс.
 
С.П. имал финансови усложнения и бил нает против 500 лв. да транспорти бежанци. Съгласно ангажимента микробусът, с който щял да ги транспортира, бил оставен на паркинг, а ключът за него - на джантата на предната гума. На 209-и км на автомагистрала " Тракия " в посока гр. София микробусът бил спрян и лидерът - арестуван.
 
Установено е, че афганистанците, всички мъже, придружавани от лидер, са влезнали в България през " зелена " граница, откакто срязали с ножица мрежата на оградата. Договорката била да платят сред 3300 и 3500 евро за прекосяването от Турция до Сърбия, като сумите били оставяни на поръчител. Мъжете вървели три денонощия и на уговорено място се качили в микробус.
 
Активните дейности по следствията не престават.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР