За период от десет месеца /януари – октомври 2020 г./ Антикорупционната

...
За период от десет месеца /януари – октомври 2020 г./ Антикорупционната
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия спечелила дела за над 5,5 млн. лв. от началото на 2020-а

За интервал от 10 месеца /януари – октомври 2020 г./ Антикорупционната комисия е спечелила каузи, с които в интерес на страната е отнето нелегално добито имущество в размер на над 5.5 млн. лв.. 

Общата сума по всички каузи, приключили с неоправдателни решения в интерес на Комисията, е 5 689 330, 30 лева Част от тях са по Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, в действие от януари 2018 година, а останалите са по предходните закони за лишаване на нелегално добитото имущество и имущество, добито от незаконна активност. Комисията разкрива и детайлности по съответни извоювани каузи.

От Александър Божков, наказан за лихварство, с финален правосъден акт е отнето имущество на обща стойност 216 484 лева От него и брачната половинка му са отнети и идеални елементи от апартамент и няколко автомобила. 

Имущество на обща стойност 102 081.89 лева е лишил Окръжен съд - Русе по иск на КПКОНПИ от Атанас Паскалев. Той има присъда за присъединяване в проведена незаконна група за имотни измами, а отнетата благосъстоятелност включва двуетажна къща с двор във Ветово, коли и парични средства.

Два парцела в гр. Ветово, товарен автомобил и парични суми в размер на 74 509 лева са отнети от Люцкан Люцканов, упрекнат за телефонни измами. Съдебното решение на Оценка за съвместимост - Русе е влезнало в действие. 

От Ивайло Ангелов са отнети суми в размер на 126 114 лева, с решение на Оценка за съвместимост – Велико Търново, което не е дефинитивно. Срещу Ангелов се води наказателно произвеждане за телефонни измами. 

От наследниците на Йордан Цонков-Джиджи дефинитивно е отнето имущество в интерес на страната на обща стойност 544 590 лева Съдебните решения са на Софийски градски съд и Софийски апелативен съд. Отнемат се жилища в София, ниви и ливади, коли, левовата равноценност на дружествени дялове и суми от отчуждени МПС. Проверката против Цонков е почнала след наказателно произвеждане за данъчни закононарушения в изключително огромни размери. 

От Цветомир Дончев е отнето в интерес на страната имущество в размер на 466 122.53 лева с финален правосъден акт. В сумата, претендирана от Антикорупционната комисия и почетена от съда, са включени и 4 недвижими парцела, 1 лек автомобил и пари. 

Уважен е иск на Антикорупционната комисия за лишаване на имущество в размер на 399 917.88 лева от Димитър Леонов, упрекнат от прокуратурата в държане за разпространяване на опиати. 

С влезнало в действие правосъдно решение на Оценка за съвместимост – Силистра е отнето имущество в размер на 755 086, 27 лева от Свилен Георгиев. Той е упрекнат от прокуратурата за превеждане на малолетни лица през границата /трафик на хора/. 

Имущество на обща стойност 78 397.19 лева е отнето в интерес на страната от Сергей Георгиев. Същият има присъда от австрийски съд за сводничество, приета за осъществяване у нас от Софийски градски съд. 

Окръжен съд – Ямбол е постановил решение за лишаване в интерес на страната на имущество на стойност 31 310.31 лева Искът е против Деян Дочев, след повдитнато обвиняване за трафик на хора /т. нар. каналджийство/. 

От Росен Стамов е отнето имущество за 109 148, 93 лева с влезнало в действие решение на Оценка за съвместимост – Бургас. Стамов е упрекнат от прокуратурата за присъединяване в проведена незаконна група, която е държала и разпространявала цигари без бандерол. 

Окръжен съд – Кърджали е постановил лишаване на имущество в размер на 192 872, 89 лева, от Христо Русев. Проверката на КПКОНПИ против него е почнала след повдигнато обвиняване за породена имотна щета в огромни размери. 

С влезнало в действие правосъдно решение на Окръжен съд – Русе, по иск на Антикорупционната комисия, е отнета в интерес на страната сумата от 215 031 лева от Стефан Вълчев. Той е с присъда за противозаконна банкова активност и пране на пари. 

Уважен е и иск на Антикорупционната комисия от Окръжен съд – Велико Търново, против Ивелин Шишков. Общият размер на отнетото имущество е 683 193 лева, като решението е влезнало в действие. Шишков има присъда за трафик на хора в Белгия и обвиняване за пране на пари в България. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР