За първото полугодие в Районен съд – Русе са постъпили

...
За първото полугодие в Районен съд – Русе са постъпили
Коментари Харесай

Все повече шофьори карат след употреба на алкохол или наркотици

За първото полугодие в Районен съд – Русе са постъпили 91 наказателни каузи против лица, управлявали МПС след приложимост на алкохол или наркотични субстанции. За съпоставяне, за същия интервал на предходната година този тип каузи са били 79.

Само трима от всички 91 водачи към момента чакат присъдите си, защото производствата са отсрочени за разпити на очевидци и движимости лица. Едно от делата е било прекъснато, защото подсъдимият е умрял. Двама от 87-те индивида са били предадени на съд по ал.2 на чл.343 б от Наказателен кодекс, т.е. са управлявали МПС с централизация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, откакто към този момент са били осъждани за ръководство с централизация над 1,2 на хиляда.

Четири от делата са завършили с присъди, а всички останали – със съглашения. Осъдените през първата половина на тази година шофьорки са били 4. Само един от всички 87 водачи е управлявал мотопед, четирима – камиони, а останалите – леки коли. Най-възрастният от тях е бил на 82 години, а най-младият – на 18. Под въздействието на опиати (най-често амфетамин и метамфитамин) са управлявали 27 индивида, а другите – с алкохол в кръвта сред 1,38 и 3,64 на хиляда. Само двама са били непознатите жители – 1 на Турция и 1 на Украйна.

Почти всички са получили по три санкции: отнемане от независимост, санкция и отнемане от право да ръководят МПС, като единствено на шестима не е било наложено последното, защото са били неправоспособни. Ефективно ще лежат в пандиза сред 5 месеца и 15 месеца 8 подсъдими, а на 5 от тях са били приведени в осъществяване и предишни присъди сред 3 месеца и 2 години и 6 месеца, в изпитателния период на които са управлявали МПС под въздействието на алкохол или опиати. Наложените санкции са сред 100 и 1000 лева Лишаването от правоуправление е за период от 6 месеца до 3 години.

По-голямата част от наказателните производства против лица, управлявали МПС след приложимост на алкохол или опиати, в Районен съд – Русе се преглеждат и през правосъдната почивка.

Чл. 343б. Наказателен кодекс: (1) Който ръководи моторно транспортно средство с централизация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, открито по надлежния ред, се санкционира с отнемане от независимост от една до три години и с санкция от двеста до хиляда лв..

(2) Който ръководи моторно транспортно средство с централизация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, открито по надлежния ред, откакто е наказан с влезнала в действие присъда за действието по алинея 1, се санкционира с отнемане от независимост от една до пет години и с санкция от петстотин до хиляда и петстотин лв..

(3) Който ръководи моторно транспортно средство след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози, се санкционира с отнемане от независимост от една до три години и с санкция от петстотин до хиляда и петстотин лв..
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР