За първия ден най-голямо напрежение и натиск има в ОУ

...
За първия ден най-голямо напрежение и натиск има в ОУ
Коментари Харесай

За две школа се натискат първолаците в ЦГЧ на Бургас, а ОУ Братя Миладинови и ОУ Княз Борис бележат неуспех

За първия ден най-голямо напрежение и напън има в ОУ „ Васил Априлов “ и ОУ „ Ал. Г. Коджакафалията “, които водят класацията с напор от повече от 50%

1850 родители на първокласници са подали заявки в първия ден от кандидатстването за в Бургас – 11 май, научи Флагман.бг. Документи се подават до 22 май в това число. Най-голям проблем, както всекидневно, има в Централна градска част, където предстоящо се насочват максимален брой възпитаници. Това показвала и предварителната информация от ГРАО по адресна регистрация. Затова преди да отварянето на приема паралелките в този регион са увеличени с още 5 в учебните заведения, които имат опция.

За първия ден най-голямо напрежение и напън има в ОУ „ Васил Априлов “ и ОУ „ Ал. Г. Коджакафалията “, които водят класацията за най-желаните училища от бургаските първокласници.

В ОУ „ Васил Априлов “ приемът е в три паралелки или за 66 възпитаници, а претендентите по първо предпочитание в първия ден са 133. В ОУ „ Ал. Г. Коджакафалията “ пък класовете ще са два, а местата – общо 44, в първия ден там обаче по първо предпочитание учебното заведение е посочено от 102 родители.

Какво обаче се случва с най-голямото главно учебно заведение в Бургас – ОУ „ Братя Миладинови “, което бе в челото на класацията до предходната образователна година? Интересът там е понижен фрапантно. Миналата година там са приели 6 паралелки на първо предпочитание и са останали 3 свободни места за второ класиране, съгласно статистиката.

Сега приемът е отворен в цели 7 паралелки, а желанието на новото управление било да станат даже 8. Кандидатстващите обаче не са на това мнение. Местата в школото са за 154 първолаци, а претендентите в първия ден, когато е битката за места в ЦГЧ и може да се вършат заключения за класирането, са единствено 85.

На второ и трето класиране броя ще се запълни от деца, които въобще не са желали това учебно заведение, разясниха пред Флагман.бг хора от просветните среди. Родители и учители са безапелационни, че повода за проблемите в учебното заведение са неприятни управнически решения от страна на новото управление.

От началото на образователната година, след пенсионирането на емблематичния Бочко Бочев, в директорския кабинет като вр. и. д. е назначена Снежа Любомирова-Андреева.

Тя пристигнала на 13 септември 2022 година, без да е била учебен шеф в никакъв случай. Кариерата й стартира като публицист, четяла спортните вести в бургаския предавател на огромно радио, по-късно 10-11 години тя работи в Общинския детски комплекс, който след това става Център за поддръжка на личностното развиване. За малко Снежа Любомирова – Андреева е зам.-директор в учебното заведение в Свети Влас, само че през септември 2022 година нейната численост е съкратена.

За осемте месеца, в които Снежа Любомирова поела руля в ОУ „ Братя Миладинови “, проблеми не липсвали. В РУО на МОН и непосредствено в МОН имало набор от тъжби против нея, а резултатът бил и значително отписани деца. Родителите споделят още, че имало и един фрапиращ случай, при който се наложила даже намесата на полицията. Седмокласник, който бил отписан от учебното заведение,  изрисувал със спрей стените на учебното заведение и двора с обидни прилагателни към директорката Снежа Любомирова.

ОУ „ Св. Княз Борис Първи “ е другото школо с не изключително положителни резултати в първия ден от кандидатстването. За петте паралелки и 110-те разкрити места там, претендентите през целия 11 май са били 64.

Сериозен интерес бележи обаче ОУ „ Любен Каравелов “, където е разкрита даже още една паралелка. Всяка година там са приемали възпитаници в четири първи класа, а тази ще бъдат 5.

110 възпитаници ще бъдат признати, а в първия ден на кандидатстването има 109 подадени заявки.

Другото школо, за което първолаците от Централна градска част напират, е ОУ „ П. К. Яворов “. Тази година там е разкрита една паралелка повече и приемът ще бъде за 88 възпитаници, а в първия ден на първо предпочитание школото е определено от 84 родители.

В ОУ „ П. Р. Славейков “ за три паралелки или 66 места, в първия ден са подали заявки 52 възпитаници.

По комплексите няма напрежение. ОУ „ Антон Страшимиров “, да вземем за пример обаче, е най-желаното в ж. к. „ Славейков “ от родителите на първолаци.

 В бургаския ж. к. „ Меден рудник “ също няма проблем.

Със сигурност всички учебни заведения ще покрият приема си по второ предпочитание, само че показателно е какво е първото предпочитание на учениците. Това е  директният отзив от родителите за работата на управленията. Обикновено кандидатстващите за първи клас изследват деликатно и се ориентират към учебни заведения, в които се виждат достиженията на педагогическия колектив и положителното ръководство.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР