За първите три месеца на председателството на Съвета на ЕС

...
За първите три месеца на председателството на Съвета на ЕС
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: България доказа, че може да е доверен партньор на ЕС

За първите три месеца на председателството на Съвета на Европейски Съюз България се потвърди като заслужен, постоянен, виновен и приближен сътрудник на Европейски Съюз , който съумява като председателстващ Съвета на Европейски Съюз да балансира съществени и сложни диспути. Това сподели министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова на конференция.
 
На съвещанието на Министерския съвет министър Павлова показа доклад за свършеното през първата половина на Българското председателство. Тя в детайли осведоми сътрудниците си за преговорния развой, постигнатия прогрес по досиетата, значимите законодателни достижения, статистиката и разбора на извършените съвещания за първите три месеца от ръководенето на работата на Съвета на Европейски Съюз.
 


Над 1000 съвещания и срещи са извършени в София, Брюксел и Страсбург през първите три месеца на Българското председателство, в които са взели участие близо 10 000 делегати , регистрира министър Павлова. Един от най-големите триумфи е провеждането на 64 триалога сред Съвета, Комисията и Парламента по значими тематики и по тях беше реализиран забележителен прогрес. Проведени са и 22 съвещания на Съвета на Европейски Съюз в разнообразни формати, 12 съвещания на КОРЕПЕР II, 13 съвещания на КОРЕПЕРI, състояли са се и близо 700 работни групи в Брюксел, у нас са извършени над 100 от събитията в календара.
 
 БГНЕС

Като триумф министърът за Българското председателство регистрира завършилите договаряния в тристранните срещи за Директивата за командироването на служащи, приемането на процедурните правила за работа на Съвместната група за парламентарен надзор на Европол, Регламента по отношение на мониторинга и докладването на излъчванията на CO2, и разхода на гориво на нови тежки транспортни средства, Регламента за шерване на напъните, за реализиране задачите на Европейски Съюз за климата, Директивата за енергийната успеваемост на постройките, Директивите по пакета за отпадъците, Регламента за географското блокиране при извършване на покупки онлайн и други
 

" Голямото предизвикателство следва ", означи още министър Павлова. Сред тях най-голямото е Срещата на върха на водачите на страните членки на Европейски Съюз и Западните Балкани , която ще се организира на 17 май в НДК. Тя добави, че упоритостта на Българското председателство като резултат от това събитие е приемането на Декларация от София, в която в детайли да бъдат разказани всички инфраструктурни планове, планувани за вложения в региона.
 
 БГНЕС

Друга значима тематика, която следва за решение е промяната на европейската система за убежищата , по известна " Дъблински правилник ", която е пакет от 7 законодателни акта, и по която Българското председателство предложи нов метод и философия, към които да се обединят договарящите страни.
 


Предстои приемането на значими финансови наставления за всички жители и бизнеса, ще стартира и дебатът за Многогодишната финансова рамка . България ще отстоява своите позиции за запазването на Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика, както и да се планува бюджет за цифровия дневен ред, за завършването на Единния цифров пазар, за отбраната на персоналните данни и киберсигурността.
 
 БГНЕС

Министър Павлова означи още, че дейна работа чака специалистите по Енергийния пакет и 8-те досиета в него, за три от които страната желае да приключим с края на председателството. Работи се и по основаването на новата работа на европейска прокуратура . Динамично вървят договарянията по така наречен " Автомобилен пакет " за правата и регулациите на превозвачите и компаниите, както и по премахването на двойния стандарт при храните .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР