За първите шест месеца на годината 36 български компании са

...
За първите шест месеца на годината 36 български компании са
Коментари Харесай

Износът на български компании с Lidl нараства с 11,6% през първата половина на 2024 г.


За първите шест месеца на годината 36 български компании са изнесли артикули за над 47 млн. лева в 27 европейски страни

Над 47 млн. лева е износът, осъществен от български производители в европейската комерсиална мрежа на Lidl за интервала януари-юни 2024 година Експортният оборот бележи растеж от 11,6% по отношение на същия интервал на предходната година.

През първата половина на 2024 година взаимно с Lidl своя продукция са изнесли общо 36 български компании в 27 страни. Най-голям е оборотът, осъществен с нашите съседи – Румъния с 16,2 млн. лева, следвана от Гърция с оборот от 12,7 млн. лева На трето място е Германия, където износът доближава 4,7 млн. лева, а след нея се подрежда западната ни съседка Сърбия с 3,1 млн. лева

„ Растящият експортен оборот на българските ни снабдители е доказателство за положителната взаимна работа и за сполучливите партньорства, които ние непрекъснато и целеустремено надграждаме. Продуктите, създадени у нас, дават отговор на всички интернационалните стандарти за качество и удовлетворяват упованията на от ден на ден консуматори в чужбина. Тази година за първи път реализирахме и по-сериозен експорт на български плодове и зеленчуци и това доста ни радва, като се надяваме тази положителна наклонност да се резервира. Ще продължим уговорката си да подкрепяме достъпа на български производители до нови интернационалните пазари и чакаме да бъдем все по-успешни дружно “, разяснява Драгомир Илиев, шеф „ Стоково доставяне “ на Лидл България.

Благодарение на Lidl, български плодове и зеленчуци всекидневно намират пазар в страни като Гърция, Чехия, Унгария, Румъния, Литва и Латвия. За първите шест месеца на годината износът на плодове и зеленчуци се е удвоил като оборот, като измежду изнесените артикули са малини, патладжан, любеница, череши, тиквички, сливи и краставици.

Разпределението на доставчиците с най-голям оборот и съответните най-предпочитани експортни артикули остава устойчиво по отношение на същия интервал на предходната година. Производителят на самун и хлебни произведения Хебър ЕАД е с най-голям експорт за първата половина на 2024 година в размер на 9,4 млн. лева, следван от Клас Олио ЕАД (слънчогледово олио) с осъществен оборот за същия интервал от 8,6 млн. лева Сред най-големите български снабдители по експорт в европейската комерсиална мрежа на Lidl са също Нухелт АД (производството на оризови бисквити и чипс) с оборот от 5,5 млн. лева и Белла България АД с експорт от 5,1 млн. лева

Сред най-изнасяните артикули за първото полугодие на актуалната година са редица млечни артикули като биволско и овче кисело мляко, айран, грил сирене, каймак, овче и биволско сирене, както и някои ориенталски вид сирена – Топика, Бурмалъ и Чечил, което се приема изключително добре на немския пазар.

С положителни резултати за първата половина на годината и съществени шансове за увеличение на размерите за експорт е и „ Тимс ФУУДС “ ЕООД. Под своята комерсиална марка компанията изнася козунак и кифлички, а тази година стартира да изнася и питки за хамбургери под лична марка на Lidl в Хърватия и Сърбия. Предстои експорт на питки за хамбургери и за Румъния.

Собствените марки на Lidl са добре познати на потребителите в другите европейски страни и затова са сполучлив инструмент, посредством който български производители, сътрудници на Lidl, елементарно доближават до нови пазари и получават неведнъж по-големи благоприятни условия за реализация на своите артикули.

 

За Лидл България

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни артикули в Европа. Част e от немската Schwarz Gruppe и участва в 31 страни. В България Lidl започва своята активност през 2010 година Днес компанията има 129 магазина в 56 града и над 4000 чиновници. Предимствата на характерния бизнес модел, необятната гама артикули с оптимално съответствие качество-цена и въвеждането на редица новаторски практики и модели, постановиха Lidl в България като смарт дискаунтър, предлагащ високо качество на добра цена, и компания, която подхожда почтено, отговорно, с мисъл и грижа за своите клиенти, чиновници и сътрудници.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР