За първите две тримесечия НЗОК се е разплатила с договорните

...
За първите две тримесечия НЗОК се е разплатила с договорните
Коментари Харесай

Списъкът с помощни средства, за който НЗОК плаща, не е актуализиран от 2008 година

За първите две тримесечия НЗОК се е разплатила с договорните сътрудници и се движи в границите на избрания ѝ бюджет. Това сподели доктор Йорданка Пенкова, и.д. шеф на НЗОК по време на съвещанието на парламентарната комисия по опазване на здравето.

По думите ѝ до края на май тази година има значителен растеж на средствата, които НЗОК заплаща за медикаменти на аптеките и на лечебните заведения. Това, съгласно доктор Пенкова, се дължи на огромния брой нови медикаменти, които са включени в Позитивния лекарствен лист, както и на разширените показания на някои лекарствени артикули, което също усилва разхода на Касата.

НЗОК е сключила контракт със 130 притежатели на позволение за приложимост, следва сключването с още 30, като се чака отговорът и на още близо 30, с цел да се сключат всички контракти, сподели доктор Пенкова пред публицисти след съвещанието на комисията. Срокът беше до 1 април, напомни тя и допусна, че договорите ще бъдат подписани скоро. Не може да се каже каква ще бъде отстъпката, която те ще дадат на НЗОК, добави тя и сподели, че са комерсиална загадка. Договорите влизат в действие от 1 януари.

Новият бюджет ще бъде по-добър, ще имаме опция с лекарите и лекарите по дентална медицина да договорим нови цени и размери, сподели още тя.

Списъкът с помощни средства и медицински произведения, за които Касата заплаща от 1 юли, не е обновен от 2008 год ., а средствата за тях за тази година са близо 38 млн. лева За да стартира процедура за спецификация и по-късно процедура по договаряне, би трябвало да има финансов запас, с който да се обезпечи нов лист на медицински произведения и помощни средства, добави доктор Пенкова.

Разговаряли сме с медицинските експерти, само че към този момент не може да се разгласи нов лист, защото би трябвало да се обезпечат средства, добави тя. По думите ѝ, в случай че има нов лист за медицински произведения и помощни средства, ще се нужни 100-110 млн. лева Това обаче зависи от държавния бюджет, добави тя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР