За първите четири месеца на 2021 г. бюджетът е на

...
За първите четири месеца на 2021 г. бюджетът е на
Коментари Харесай

Кабинетът: Бюджетът е на излишък, оперативните програми работят

За първите четири месеца на 2021 година бюджетът е на остатък от 115,4 млн. лева, като единствено за месец април предстоящият остатък е към 735 млн. лв., стана ясно на днешното работно заседание на държавното управление.

Премиерът в оставка Бойко Борисов и министрите му се похвалиха с висока събираемост: към края на април събраните от Национална агенция за приходите средства са в размер на съвсем 9 милиарда лева, което е с над 915 млн. лева повече по отношение на предходната година; с близо 67 млн. лева повече от плануваните средства са събрали и Агенция „ Митници “, като събраните доходи към април надвишават 3 милиарда лева.; приходите от мита са 78,6 милиарда лева – с 9,2 милиарда повече на годишна база и с 2,2 милиарда лева над плануваните.

Министър Ананиев посочи още, че до този миг са изтеглени единствено 800 млн. лева от общо 4,5 милиарда лева, колкото е оптималният размер на дълга, който може да тегли българското държавно управление.

„ Когато разхлабвахме и давахме опция на бизнеса, на стопанската система там, където може, всичко да работи. Това докара до тези доходи, които ни разрешават да плащаме и 50 лева на пенсионерите и на първа линия – и по тази причина не актуализираме бюджета. Да не им служи за опрощение – ние даваме от парите на данъкоплатците толкоз, колкото изкарваме “, съобщи министър председателят Бойко Борисов.

„ Всички оперативни стратегии, всички финансови планове работят, което значи че идващите държавни управления ще имат опцията да влагат над 4,5 милиарда лв. на годишна база единствено в границите на настоящия програмен интервал. Тази година би трябвало да стартира и осъществяването и на идващия програмен интервал “, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

Той акцентира, че „ толерантно “ е оставил опция всеки предстоящ екип да направи промени по Плана на възобновяване и резистентност.

Правителството отбрани концесията на Летище София. „ 660 млн. постъпиха, което даде началото на осъществяването на концесионния контракт. Това даде опция неоперативни финансови активи от обществени вземания, които до този миг бяха по сметките на държавното сдружение – оператор, в размер на близо 80 млн. да се прибавят до тази стойност. Тоест имаме сума, която дейно постъпи в държавния бюджет в размер на близо 750 млн. лева “, означи транспортният министър в оставка Росен Желязков.

Той разяснява, че „ далновидното решение “ на държавното управление през 2019 година да заплати задълженията на БДЖ разрешава в този момент този финансов запас да се употребява за социално-икономически ограничения.

„ През интервала 2002-2004 година беше приватизирана БТК. В тогавашното ѝ положение е продадена за към 230 млн. евро, при условия, че през същата година има облага от 253,3 млн. лева “, уточни сътрудника му с сектор „ Икономика “ Лъчезар Борисов. Премиерът акцентира, че „ и думата е „ продадена “, а не на концесия “.

„ Правителството от концесии изкарва повече пари, в сравнение с те – от продажби “, добави той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР