За първите четири месеца на 2021 г. бюджетът е на

...
За първите четири месеца на 2021 г. бюджетът е на
Коментари Харесай

Борисов: Бюджетът е на излишък от над 115 млн. лв., икономиката работи

 За първите четири месеца на 2021 година бюджетът е на остатък от 115,4 млн. лева, като единствено за месец април предстоящият остатък е към 735 млн. лв.. Докато се правеха опити с Народното събрание и " изтъргване “, напъните на държавното управление и на приходните организации доведоха до събираемост от Национална агенция за приходите, която е с над 915 млн. лв. повече по отношение на предходната година, освен това в изискванията на тежка пандемия. Това съобщи министър-председателят по време на днешното работно заседание с министри от кабинета, на което бяха регистрирани предварителните данни за осъществяването на бюджета на страната към края на април.

Премиерът посочи, че положителните индикатори са резултат и на рационалните ограничения на държавното управление в рецесията, с които беше подкрепена стопанската система и се даде опция на бизнеса да работи оптимално даже в пандемията. Същевременно Борисов посочи, че страната обезпечи поддръжка за българските пенсионери и за борещите се на първа линия с COVID-19. " Затова не актуализираме бюджета. Ние даваме от парите на данъкоплатците толкоз, колкото изкарваме “, уточни министър-председателят.

Премиерът Борисов подчертава, че приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална стратегия към април 2021 година се чака да бъдат в размер на 16,660 милиарда лева, като по отношение на първите четири месеца на 2020 година се отбелязва растеж от близо 2 милиарда лв.. Ръстът по отношение на миналата година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни доходи, които нарастват с 2,3 милиарда лева, до момента в който постъпленията от помощи понижават с 0,3 милиарда лв.. Борисов означи още, че към края на април събраните от Национална агенция за приходите средства са в размер на съвсем 9 милиарда лева, което е с над 915 млн. лева повече по отношение на предходната година. С близо 67 млн. лева повече от плануваните средства са събрали и Агенция " Митници “, като събраните доходи към април надвишават 3 милиарда лева Приходите от Данък добавена стойност при импорт са 1,304 милиарда лева Към края на април се чака от Митниците преизпълнение на проекта за интервала със 130,5 млн. лева

Ръст по отношение на първите четири месеца на 2020 година се регистрира и при приходите от мита, които са в размер на 78,6 млн. лева, с 9,2 млн. лева над събраните през същия интервал на предходната година и с 2.2 млн. лева над плануваните. Добра е събираемостта и при приходите от акцизи - към края на месец април те са в размер на 1,654 милиарда лева, което съставлява 96,1 % осъществяване на плануваните за интервала.

По отношение на битката с контрабандата министър председателят Борисов обърна внимание, че през първото тримесечие на актуалната година са арестувани близо 16 милиона къса незаконни цигари, което е съвсем колкото арестуваното количество през цялата 2020 година и 4,5 пъти повече от арестуваното през първото тримесечие. Според министър-председателя причина за този растеж може да бъде търсена в предстоящата неустойчивост в страната, което актуалното държавно управление не е позволило.

Министърът на финансите посочи положителната работа на приходните администрации и положителното им партньорство с жителите и бизнеса, което дава позитивно отражение и на приходите в бюджета. Министър Ананиев посочи, че пандемията продължава и служебното държавно управление би следвало също да направи ограничения в поддръжка на жителите и бизнеса. Министър Ананиев посочи още, че до този миг са изтеглени единствено 800 млн. лева от общо 4,5 милиарда лева, колкото е оптималният размер на дълга, който може да тегли българското държавно управление.

Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията подчертава върху постъпилите планувани доходи от концесията на Летище София в размер на 660 млн. лева с Данък добавена стойност. " 660 млн. постъпиха, което даде началото на осъществяването на концесионния контракт. Това даде опция неоперативни финансови активи от обществени вземания, които до този миг бяха по сметките на държавното сдружение – оператор, в размер на близо 80 млн. да се прибавят до тази стойност. Тоест имаме сума, която дейно постъпи в държавния бюджет в размер на близо 750 млн. лева “, означи Желязков. Министърът подсети, че до този миг всички приходи от концесиите влизат в Сребърния фонд. Изключение направи концесията на летище София, които пари са в държавния бюджет за подкрепяне на обществените и на икономическите ограничения, които са подхванати навреме. Министър Желязков подсети също по този начин, че през 2019 година бяха погасени отговорностите на БДЖ.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР