За първите 9 месеца скочиха с 10 %, има няколко

...
За първите 9 месеца скочиха с 10 %, има няколко
Коментари Харесай

В този български град жилищата само ще поскъпват

За първите 9 месеца скочиха с 10 %, има няколко основни фактора, които ще вдигнат още повече продажната стойност на качествените жилища. Цените на парцелите в Бургас, изключително ново строителство, ще продължат да порастват, безапелационни са брокери, строители и вложители. От началото на годината се записва изразителен растеж с 10 %, до края се чака да стане сред 12 и 15 %, а огромното повишаване занапред следва, предизвестиха специалистите.

Налице са няколко основни фактора, които ще трансформират пазара през 2022 година.

Първият е фрапантното повишаване на строителните материали на международните тържища. Предприемачи са безапелационни, че от 20 години сходна инфлация не е имало, показва Флагман.бг. Регистрирани са скокове при съществени първични материали от над 150 % за последните 9 месеца, което е нечувано за бранша, работещ до този миг с устойчиви цени. Електроенергия, горива и хонорари също се покачват, което няма по какъв начин да не се отрази и на крайната цена на жилищата.

„ Буквално има клиенти, които вършат оглед през днешния ден и след три седмици намират парцела поскъпнал с няколко хиляди евро “, споделят брокери.

За Бургас вторият и доста важен фактор е обвързван с неналичието на положителни имоти за строителство. В урбанизираната територия на града хубави терени съвсем не са останали. Изгражданите сега планове пък са разпродадени „ на зелено “ още преди месеци.

„ Реални клиенти всеки ден се обаждат в офисите ни и търсят жилища в една от постройките ни, която неотдавна се снабди с АКТ 16. За страдание няма какво да им предложим. Всичко се продаде. Търсенето е голямо, доста по-голямо от предлагането, разпродаваме постройките още „ на зелено “, безапелационни са от огромна бургаска компания, която е съумяла да се потвърди през годините с безупречното си портфолио.

Все повече купувачи в последните години търсят качествено ново строителство, регистрира се спад на интереса към старите жилища, сподели от своя страна брокер от водеща бургаска организация.

В това има известна логичност, тъй като ремонтът на остаряло жилище – замяна на ел. инсталацията, ВиК, дограма и шпакловки подвига цената фрапантно.

„ Ако си купиш остарял апартамент, все едно вземаш жилище на недодялан градеж. Купувачите се научиха да си вършат сметка и да преценяват кое е по-добро за тях. Дали да закупят ново жилище в съвременна постройка, с нов асансьор, положителни общи елементи, висококачествена дограма, топло и шумоизолация, или да вложат парите си в панелка. Още по-трагично е положението със постройките, строени към 2000-ата година в Бургас. Те са най-некачествените! Повечето от тях към този момент са в плачевен тип, за цялостен ремонт, а постройките нормално нямат асансьор. Това са годините, в които се влагаха най-нискокачествените строителни материали “, разяснява специалист в областта на недвижимите парцели.

Третият важен фактор, поради който жилищата ще нарастват, са нулевите лихви в банките и растящата инфлация. Все повече семейства вземат решение да влагат спестяванията си в парцели, като най-стабилния инструмент. Апартаменти с добра локация и в хубава постройка са високоликвидни. Цената им пораства непрекъснато, а при потребност от свежи средства бързо може да ги продадете, поучават финансови специалисти.

Отчитат се няколко забавни трендове, разяснява брокер на недвижими парцели. Една от тях, да вземем за пример, е навлизането на от ден на ден чужденци на локалния пазар. Сред желаните местоположения за тях е кв. Сарафово.

На север от остарялата урбанизирана зона, директно край Ривиерата, се построиха няколко невероятни комплекса. Става въпрос за първокласно строителство от висок клас, намиращо се в непосредствена непосредственост до плажната линия. В един от тези комплекси има притежатели от 17 разнообразни националности. Сред тях и немски клиенти, които до този миг мъчно се доверяваха на български строители. Сега обаче виждат коренна смяна, което е извънреден отзив за целия отрасъл.

„ След срутва на съветския пазар всички бяхме обезпокоени, само че България има капацитет, който мнозина от нашите сънародници не могат да оценят. Разпродадохме един от комплексите си на чужденци и те са извънредно удовлетворени. Разширяваме доста наличието и притежатели станаха освен хора от някогашния източен блок, както бе до неотдавна “, разкри пред Флагман.бг вложител със съществени ползи в този пазарен сегмент – строителството на първокласни здания край морето.

Брокери записват и различен сериозен пробив, който раздвижи съществено пазара на недвижими парцели в Бургас – на българи, които живеят в чужбина. Те одобряват града за привлекателно място, влагат във ваканционен парцел тук с вярата един ден да дойдат и да живеят тук.

Сериозен е ползата и от дребните градове към Бургас. Напоследък се регистрира повишаване на интереса на клиенти от Руенско и Айтос, които са работили в чужбина, събрали са спестявания и желаят да купят жилища за децата си в Бургас.

Тези фактори покачват цената на жилищата. Реално сега има по-голям интерес, в сравнение с предложение. Пазарът е извънредно динамичен и рядко се намират положителни жилища.

На пръв взор, доста купувачи установяват, че има задоволително разгласи, само че множеството от тях не са настоящи. Некоректни брокери ги употребяват като стръв за клиенти.

Голямото търсене подвига цените и все още даже в ж.к. “Меден рудник “ те са стигнали до 650-700 евро на кв.м., а единствено преди две години бяха към 400 евро на кв.м. В центъра, ж.к. “Братя Миладинови “ и ж.к. “Възраждане “ новото строителство е сред 1200 и 1300 евро, по 1000 евро са жилищата в ж.к. “Славейков “, 900 евро в ж.к. „ Изгрев “, а към 1100 евро в ж.к. “Зорница “.

Въпреки нарасналите цени, Бургас изпреварва по растеж на продажбите Варна и Пловдив.

Финансови специалисти се удивяват на данните, които изнася в разнообразни интервали Националният статистически институт. Те, както се оказа, са мощно подвеждащи поради объркана методика. Особено в новото строителство трендовете се регистрират с година и половина забавяне. Статистиката работи с данни от Агенцията по вписвания, а там се заявяват към този момент парцели, които са придобили АКТ 16 и са трансферирани на купувача въз основата на контракт подписан сред 18 и 24 месеца преди този момент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР