За първите 9 месеца на 2022 година териториалната дирекция на

...
За първите 9 месеца на 2022 година териториалната дирекция на
Коментари Харесай

НАП - Варна събра над 406 млн. лв. просрочени задължения за девет месеца

За първите 9 месеца на 2022 година териториалната дирекция на Национална организация за приходите във Варна събра повече от 406 милиона лв. просрочени данъчни и осигурителни отговорности.

Отчетените приходи в бюджета са резултат както от самодейност на данъкоплатците за погасяване на дълга, по този начин и на подхванатите дейности от обществените реализатори на Национална агенция за приходите за насилственото му събиране.

Като доста ефикасен способ за погасяване на просрочените отговорности се е наложила практиката по издаване на позволение за неотложни заплащания. Процедурата е работеща и с помощта на нея избрана част от постъпилите или постъпващи по сметката на длъжника суми се оставят на негово краткотрайно предписание за неотложни заплащания, свързани с активността му.

От началото на годината обществените реализатори от териториалната дирекция на Национална агенция за приходите - Варна са издали близо 300 позволения за неотложни заплащания на длъжници с насъбрани просрочени отговорности към бюджета. По този метод компаниите със запорирани банкови сметки ще могат да продължат работата си обикновено, като покриват настоящите си разноски и се разплащат към чиновниците и контрагентите си.

За да могат да се възползват от процедурата за наложително заплащане, сдруженията се ангажират регулярно да превеждат авансово контрактуваните с органите по приходите вноски до окончателното изчистване на насъбраното обвързване.

От Национална агенция за приходите Варна, молят към длъжниците с насъбрани просрочени отговорности в точния момент да осъществят контакт с обществените реализатори от дирекция „ Събиране “. Така имат опция да получат способен отговор на въпросите си, както и нужната информация и документи, свързани с всички начини за погасяване на дълга.

От приходната организация в морската столица поучават всички свои клиенти да търсят метод за разсрочено заплащане при съществуване на просрочени отговорности, с цел да не се стига до използването на крайни ограничения, като процедура по наложително осъществяване и продажба на движимо и недвижимо имущество.

От началото на 2022 година до 30 септември са планувани 717 търга, от които към бюджета са постъпили над 2,5 милиона лв..

През последните няколко години се следи трайна наклонност към увеличение на искащите да погасят дълга си на вноски в къси периоди, за което срещат помощ и поддръжка в лицето на данъчните. Национална агенция за приходите подтиква погасяването на новите настоящи отговорности в период.

Справка за отговорности и съществуване на формирано изпълнително дело можете да извършите в Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите с електронен автограф или с ПИК.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР