За първите 8 месеца (януари-август) на годината Русия стана най-големият

...
За първите 8 месеца (януари-август) на годината Русия стана най-големият
Коментари Харесай

От къде Турция през последните месеци внася 70% от въглищата си

За първите 8 месеца (януари-август) на годината Русия стана най-големият снабдител на въглища за турския пазар, осигурявайки към 70% от целия турски импорт на това гориво. Ръстът на доставките се реализира в огромна степен посредством даване на отстъпки в цените, заради което съветските въглища изместват по-скъпото колумбийско твърдо гориво.

За интервала януари-август Русия като цяло усили износа на въглища за средиземноморските страни. Увеличението на доставките от Русия е главно за Турция, до момента в който мароканските купувачи не демонстрират толкоз деен интерес към съветските въглища.

Увеличението на износа за Турция компенсира спада при доставките за Мароко, където има усложнения с заплащанията и митническите документи. Според анализатори, в случай че отстъпките в цените се запазят, съветските въглища ще продължат да преобладават на турския пазар.

По данни на Kpler, през януари-август 2023 година съветският експорт на въглища за Турция се е нараснал с впечатляващите 55% на годишна база, до 14,6 милиона тона.
 Европа размени съветските въглища с импорт от Казахстан
Европа размени въглищата от Русия с импорт от нейна прилежаща страна

Причината са глобите

А по данни на Argus, турските електроцентрали заменят по-скъпите колумбийски въглища с съветско твърдо гориво. Освен това, електроцентралите покачват потреблението на евтини въглища за сметка на по-скъпия природен газ, в това число газа от Русия. В резултат на това, съветските въглища в този момент доближават съвсем 70% от турския импорт по отношение на една трета година по-рано. Руските компании, които усилват доставките на въглища за Турция, са: СУЕК, " Кузбасразрезвъглища ", " СДС-въглища ", " Талтек ".

Така съветските снабдители на въглища употребяват тактичност на дъмпинга при цените, която се ползва все по-рядко в Далечния изток, само че продължава да е ефикасна при доставките по Южното направление.
 Коя страна измести Русия като максимален експортьор за Турция
Коя страна измести Русия като максимален експортьор за Турция

Доставките за юни падат фрапантно, и то освен на енергоносители
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР