За първи смъртен случай от грип у нас тази година

...
За първи смъртен случай от грип у нас тази година
Коментари Харесай

Първи смъртен случай от грип у нас: 3-годишно дете почина след тежки усложнения


За първи смъртен случай от грип у нас тази година удостовери пред организация ПИК проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и народен съветник по микробиология.

Става дума за дете на 3 години и 8 месеца, което е умряло от грип вид А (H1N1). Това е и първият грипен вирус от този вид за сезона.

През предходната седмица са изолирани пет потвърдени случая грип В в разнообразни лечебни заведения на столицата. Сред тях са белодробната и Александровска, уточни професорът пред ПИК. 



" За страдание, това е първата потвърдена жертва, за която има данни в Националната референтна лаборатория, само че няма да е последната, хиляди умират от затрудненията от грип. Това е доста съществено заболяване ", разяснява Кантарджиев.  

По думите му, в случай че има един смъртен случай, както е в този момент у нас, това значи, че най-малко 1000 са заболели сега.

В случая с детето има затруднения на сърцето - миокардия, както и дихателна непълнота. 

При младежи пандемичният грип H1N1 може да докара до срив в имунната система, да не приказваме за бременни и деца. Грипът потегля със мощно начало, показва професорът. При възрастните пък неприятното идва от бактериални затруднения. 

На въпрос по какъв начин да се оправим, забелязвайки първите признаци, Кантарджиев изясни, че при всеки човек болестта протича самостоятелно, само че, в случай че се забележи дихателна непълнота, изключително при деца, незабавно би трябвало да се потърси здравна помощ и то непосредствено в болница, защото болният може да се нуждае от командно дишане. 

Първите два антидота на грипа би трябвало да се ползват в първите 48 часа, напомня той.

Става дума за Тамифлу и Реленца. 

На въпрос на ПИК дали имунизациите ни пазят, Кантарджиев е безапелационен: " Те не защищават от заболяванията, само че защищават от затрудненията ". 

Първите случаи на болестта за тази година бяха при започване на декември, когато бе изолиран грипът “Ямагата ”, който е от вид В.

Отпадналост, висока температура, главоболие, мускулни болки, хрема са признаците на грипа. Най-голямата болест се разнася през първите 24 часа от болестта.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР