За първи случай в страната за тази година на огнище

...
За първи случай в страната за тази година на огнище
Коментари Харесай

Първи случай на Африканска чума по свинете в България за 2023 г.

За първи случай в страната за тази година на огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) оповестиха от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

Заболяването е доказано след лабораторен разбор в животновъден обект в село Долни Цибър в Област Монтана, вид „ персонално стопанство “, отглеждащ едно домашно прасе, прецизират от организацията.

Предприети са ограничения за надзор и очистване на болестта, според разпоредбите на европейското и националното законодателство. Предстои осъществяване на разчистване и многократна стерилизация на животновъдния обект. Определени са 3-километрова защитна зона, към огнището, в които влизат селата Долни Цибър и Горни Цибър. В 10-км следена зона влизат обитаемоте места, както следва: от общ. Вълчедръм, обл. Монтана - с. Игнатово, с. Златия, с. Разград, с. Ботево, с. Мокреш, а в общ. Лом - с. Станево и с. Ковачица.

От значително значение е стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта, а всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно, припомнят от БАБХ.

Директорът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Герго Гергов заяви за Българска телеграфна агенция, че занапред ще се открива от кое място е купено болното животно. По думите му това е първи случай в региона от три години насам.

Последно африканска чума по домашните свине е открита през юли 2019 година в село Долно Линево. Д-р Гергов добави, че заболяването е засечена и в прилежаща Сърбия, където сега има 138 случая.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР