За първи път всяка изравнителна сметка за парно е проблемна

...
За първи път всяка изравнителна сметка за парно е проблемна
Коментари Харесай

Мая Манолова: След 2 октомври стартираме кампания Не плащай

„ За първи път всяка изравнителна сметка за парно е проблематична и проблем. Не смогваме да разбираем на хората за какво ги карат да заплащат по няколкостотин лв. от горната страна. Възможно е Топлофикация-София да не е изпълнила решението на Народното събрание за понижаване на Данък добавена стойност за топло от 20% на 9%. Затова и първото ни искане към служебния енергиен министър Росен Христов, който и тази седмица се заключи и скри в министерството, е да направи незабавна инспекция на работата на топлинните счетоводители, които са на негово послушание, и да огласи резултата. Така хората ще знаят на 14 септември какъв брой ще заплащат и дали ще има промяна в сметките им. “ Това сподели Мая Манолова, водач на „ Изправи се България “, пред министерството на енергетиката по време на протестната акция на партията „ Антиспекула “.

Тя добави, че министър Христов би трябвало да упорства пред Национална агенция за приходите да ревизират какъв брой Данък добавена стойност е включено в изравнителните сметки за топло на софиянци. „ Ако Национална агенция за приходите не направи инспекция, на ход ще е прокуратурата да се произнесе дали е понижено в действителност Данък добавена стойност в сметките на Топлофикация-София. В офиса ни идват непрекъснато хора и питат дали да си заплащат големите си изравнителни сметките. След 14 септември Топлофикация-София ще стартира насилственото им събиране. След 2 октомври ще стартираме акцията си " Не плащай ", когато ще предложим страната да поеме нарастването в сметките на потребителите. Сега не можем да ги посъветваме да не ги заплащат, тъй като на следващия ден частен правосъден реализатор ще им почука на вратата “, разясни тя. Според Манолова след 2 октомври с работещ парламент страната няма да има опрощение да не поеме нарастването на сметките, за което няма да заплащат редовите жители.

Вторият проблем, обвързван със 140 000 битови консуматори на парно в София, за който Манолова сезира министър Христов, бе обвързван с фрапантния скок на сметките за отопление с естествена газ. „ Направихме пресмятане на база миналогодишните сметки. Хората ще заплащат с 260% повече през тази година. Настояваме страната да поеме нарастването над 150 лева на мегават/час за битовите консуматори. Мярката да важи за учебни заведения, лечебни заведения, детски градини, обществени домове, църкви, манастири и прочие, които няма да могат да си платят “, изясни Манолова.

Като трето искане към служебния енергиен министър Манолова изясни, че е обвързвано с издирването на държателя на златната акция на страната в Лукойл Нефтохим, Красимир Първанов. „ По-добре е прикрит от търсените с алена бюлетина от Интерпол, а общественият интерес от съответни цени на бензина и дизела зависи от него и от министъра на енергетиката. Росен Христов може да му желае доклад за работата и да го смени “, разясни Манолова. Тя добави, че точно по тази причина желае министърът да свика неотложно общо заседание на Лукойл Нефтохим, на което да бъде заменен Първанов, както и да изиска понижаване на цената на бензина и дизела с лев надолу по бензиностанциите. „ Държавата поддържа бизнеса, само че остави жителите да се оправят сами да мизерстват и бедстват. Кризата е тук, само че наесен следва злополука. Настояваме страната да си влезе във функционалностите и министърът на енергетиката да вземе решения по трите казуса “, безапелационна беше Манолова.

Тя изрази удовлетворение, че по предлагането на „ Изправи се България “, Топлофикация-София да бъде одържавена по схемата дълг против благосъстоятелност към този момент се работи в министерството на енергетиката.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР