За първи път властите на Испания са одобрили 12 лиценза

...
За първи път властите на Испания са одобрили 12 лиценза
Коментари Харесай

Испания е предоставила военно оборудване на Украйна на стойност почти 210 милиона евро

За първи път управляващите на Испания са одобрили 12 лиценза за експорт на военно съоръжение за Украйна на стойност 209,7 милиона, оповестява националният всекидневник El Pais , като прецизира, че покупко-продажбите са от първата половина на годината.

По данни на изданието съответните лицензи са издадени от Междуведомствения съвет за контролиране на външната търговия с материали за защита и двойна приложимост, органът, който дава отговор за издаването на позволения за експорт на оръжия от Испания. Отбелязва се, че Киев, на който Мадрид не е продавал оръжия през 2021 година, се е трансформирал в една от главните дестинации за експорт на испански муниции от началото на войната в Украйна.

Според редакцията 56% от общия размер на позволения експорт се падат на 155-мм артилерийски снаряди. В същото време не се прецизира коя част от 209,7-те милиона евро подхожда на комерсиалните интервенции на испански компании и коя част подхожда на военни материали, трансферирани от въоръжените сили на кралството по време на доставки в Киев, осъществени след 24 февруари.

Общо от януари до юни 2022 година Испания е изнесла оръжия на стойност 1,29 милиарда евро, което е с 20,1% по-малко от същия интервал на миналата година. 52% от продажбите са със страните от Европейски Съюз и НАТО, само че Саудитска Арабия става главният клиент на Мадрид с 302,2 милиона евро.

Според вестника най-вече отводи за експорт през посочения интервал са засегнали Русия (в размер на 2,3 милиона евро). По отношение на Руската федерация отводите са свързани освен с нови интервенции, само че и с лишаване на към този момент издадени лицензи за аерокосмическата и индустрията в размер на 5,8 млн. евро заради наказания, наложени от Европейски Съюз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР