За първи път Владимир Путин заповяда на руските сили да

...
За първи път Владимир Путин заповяда на руските сили да
Коментари Харесай

Часове преди да встъпи в длъжност, Путин нареди учения с тактически ядрени оръжия

За първи път Владимир Путин заповяда на съветските сили да проведат обществени учения за потребление на тактически нуклеарни оръжия в отговор на " заканите " от страна на Запада. Той издаде указа си единствено няколко няколко часа преди да встъпви в служба за пети следващ мандат.

" По време на ученията ще бъде извършен комплекс от ограничения за отработване на въпросите за подготовка и потребление на нестратегически нуклеарни оръжия ", съобщи съветското министерство на защитата, представено от CNN.

От ведомоството прибавят още, че ученията са били разпоредени след " провокативни изказвания и закани " от страна на западни публични лица против Русия, които съгласно представителя на Кремъл Дмитрий Песков са достигнали " невиждани равнища ".

Миналата седмица френският президент Еманюел Макрон удостовери, че не изключва опцията за изпращане на западни войски в Украйна, като посочи рисковете, които Русия съставлява за европейската сигурност.

" Не изключвам нищо, тъй като сме изправени пред някой, който не изключва нищо ", съобщи Макрон пред списание The Economist.

" Имам ясна стратегическа цел: Русия не може да завоюва в Украйна. Ако Русия завоюва в Украйна, в Европа няма да има сигурност. Кой може да се преструва, че Русия ще спре там? ", добави той.

По време на визитата си в Украйна преди дни английският министър на външните работи Дейвид Камерън акцентира, че Украйна може да употребява оръжия, доставени от Англия, за нанасяне на удари по цели в Русия.

" Що се отнася до това какво вършат украинците, съгласно нас това е тяхно решение по какъв начин да употребяват тези оръжия. Те пазят страната си ", съобщи Камерън пред кореспонденти, откакто Обединеното кралство даде обещание да продължи да оказва финансова и военна поддръжка на Украйна.

В отговор на оповестените учения Съединени американски щати обявиха, че не са забелязали смяна в " стратегическата позиция на силите " на Русия.

По-късно през днешния ден Путин ще встъпи в служба за пети следващ мандат в Кремъл.

Той се разгласи за победител на последните президентски избори през март 2024 година с резултат от над 87%, откакто отстрани всички по-сериозни опозиционни претенденти. Месец по-рано водещият съветски опозиционер Алексей Навални почина в пандиза, където беше вкаран след един несполучлив опит за ликвидиране посредством отравяне с новичок.

Германия,Чехия, Естония, Латвия и Литва са измежду 20-те страни от Европейски Съюз, които категорично оповестиха, че няма да изпращат свои представители на президентската инаугурация в Москва. Посланикът на Полша също няма да участва.

Очаква се Франция, Унгария и Словакия да изпратят свои представители.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР