За първи път възможностите за инвестиции в сектора на информационните

...
За първи път възможностите за инвестиции в сектора на информационните
Коментари Харесай

България се представя за първи път на най-голямото събитие за предприемачество и иновации в Германия

З а първи път опциите за вложения в бранша на осведомителните и информационните технологии в България бяха във фокуса на най-знаковото събитие за предприемачество и нововъведения на Германия.

Министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов

откри онлайн мастър клас на тематика „ En route to Bulgaria: the newest hotspot for a strong growth for IT, innovation and digitalization ” („ Пътят до България: най-новата гореща точка за развиване на ИТ, нововъведения и цифровизация “).

Събитието е част от елитната конференция за предприемачество и нововъведения „ Bits & Pretzels “,

която се организира в Мюнхен и обичайно събира над 5000 участници. Това оповестиха от Министерството на стопанската система.

„ За последните 10 години цената на творби артикул в бранша на осведомителните и информационни технологии в България е повишен 8 пъти “, акцентира министър Никола Стоянов. По думите му  България е трета в света по ИТ експерти на глава от популацията и в топ 10 на страните с високообразовани софтуерни инженери в Европа, чийто брой е достигнал над 50 хиляди души през 2021 година, а общият брой на заетите в ИКТ бранша надвишава 200 хиляди души. Страната ни е преди всичко в Европа и по брой квалифицирани дами в бранша на ИКТ.

Министър Стоянов показа някои от огромните вложения на немски компании у нас.

В България е разположен развоен център на Bosch като през 2019 година компанията откри и Инженеринг Център в София, където близо 500 софтуерни експерти създават новаторски технологии за автомобилната промишленост. През предишния месец компанията разгласи и своя стартъп акселераторска стратегия в страната ни. Друг образец бе решението на немския водач в автобусните транспорти – баварската компания FlixBus, които през 2021 година избраха България за своя Knowledge Hub Sofia – експертен център на компанията с действия от ИТ и цифровизация до маркетинг и счетоводство. „ Конкурирахме се с 6 други страни, само че достиженията ни в бранша и уменията на българските експерти бяха това, което ги убеди, че България е вярната дестинация “, акцентира Никола Стоянов.

Икономическият министър показа и „ INSAIT “ – първият по рода си институт в Източна Европа, който

предлага проучвания на международно равнище в региона на компютърните науки, изкуствения разсъдък и технологиите. Създаден е в партньорство с два от най-хубавите механически университети в света. Финансиран е от българското държавно управление със сума от 100 милиона $ за 10 години и е подсилен с над 15 милиона $ от „ Amazon Web Services “, „ Гугъл “, „ DeepMind “, „ SiteGround “ и „ VMware “.

„ България е дестинация на знанието и по кое време – в случай че не в този момент – е момента да я откриете “ , обърна се министър Стоянов към многочислените представители на немски и международни компании.

В рамките на онлайн мастър класа, присъединяване взеха

и поканените от уредниците създатели на сполучливи български компании от бранша на ИКТ – „ Coursedot “, „ Антхил “, „ Дриймикс “ и българската стартъп асоциация БЕСКО.

Това е първото присъединяване на България в едно от най-разпознаваемите и авторитетни събития на Германия за предприемачество и нововъведения,

провеждана годишно в Мюнхен. Участието на министър Никола Стоянов в конференцията обезпечи едночасов слот за виртуален мастер клас с фокус България.

Гост-лектори в миналогодишни издания на B&P са били Барак Обама, Сър Ричард Брансън и др.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР