За първи път във Великобритния се роди бебе с ДНК

...
За първи път във Великобритния се роди бебе с ДНК
Коментари Харесай

Роди се бебе с ДНК от трима души

За първи път във Великобритния се роди бебе с ДНК от трима души, разгласи регулаторният орган по въпросите на раждаемостта, представен от Би Би Си. По-голямата част от ДНК на детето произлиза от двамата му родители, а към 0,1 % – от трета жена донор.

Това се прави за да се предотврати раждането на деца с доста рисковите митохондриални болести. Родени са по-малко от пет бебета с ДНК от донор, само че не са оповестени спомагателни детайлности.

Митохондриалните болести са нелечими и могат да бъдат съдбовни в границите на дни или даже часове след раждането. Някои фамилии са изгубили няколко деца и тази техника се преглежда като единствената опция да имат крепко бебе.

Митохондриите са клетъчни органели, наричани още „ клетъчните енергийни заводи “. Те трансформират храната в използваема сила. Дефектните митохондрии не съумяват да заредят организма с сила и водят до увреждане на мозъка, мускулна загуба, сърдечна непълнота и слепота.

Тези болести се предават единствено от майката. Затова лекуването с митохондрии е модифицирана форма на ин витро оплождане, при която се употребяват митохондрии от здрава донорска яйцеклетка.

Клетъчните органели обаче имат лична генетична информация или ДНК, което значи, че механически децата, които се получават, наследяват ДНК от родителите си и малко от донора. Това е трайна смяна, която ще се предава през поколенията.

Тази ДНК на донора е от голяма важност единствено за основаването на ефикасни митохондрии, не въздейства на други белези като външен тип и не съставлява „ трети родител “.

Техниката е създадена за първи път в Нюкасъл, а през 2015 година в Обединеното кралство бяха въведени закони, които разрешават основаването на такива бебета.
Първото бебе, родено посредством тази техника, е
на йорданско семейство, което се лекува в Съединени американски щати през 2016 година Органът за оплождане на индивида и ембриология (Human Fertilisation and Embryology Authority – HFEA) твърди, че към 20 април 2023 година са родени „ по-малко от пет “ сходни бебета. Той не дава точни числа, с цел да предотврати идентифицирането на фамилиите.

„ Новината, че в Обединеното кралство към този момент са се родили дребен брой бебета с дарени митохондрии, е идната стъпка в това, което евентуално ще остане муден и внимателен развой на оценка и рационализиране на митохондриалното донорство “, съобщи Сара Норкрос, шеф на Progress Educational Trust.

От екипите в не е получена информация, тъй че към момента не е несъмнено дали техниката е била сполучлива.

Професор Робин Ловел-Бадж от Изследователския институт „ Франсис Крик “ съобщи: „ Ще бъде забавно да разберем какъв брой добре е работила техниката за митохондриална заместителна терапия на практическо равнище, дали бебетата са свободни от митохондриални болести и дали има риск да развият проблеми по-късно в живота си. “

От техническа позиция
съществува риск от „ реверсия “,
при която дефектните митохондрии, които са пренесени, могат да усилят броя си и да доведат до заболяване.

Преди време се смяташе, че в Обединеното кралство могат да се родят до 150 такива бебета всяка година.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР