За първи път във Франция бивш президент ще бъде изправен

...
За първи път във Франция бивш президент ще бъде изправен
Коментари Харесай

Никола Саркози отива на съд за корупция

За първи път във Франция някогашен президент ще бъде изправен пред съда за корупция. Делото против Никола Саркози ще се гледа от 5 до 22 октомври, постанови през днешния ден съд в Париж.

Саркози е обвинен, че при започване на 2014 година се е опитал да получи, с посредничеството на своя юрист Тиери Ерзог, засягаща го секретна информация от върховен магистрат в подмяна на съдействието му за приемане на пост в Монако. Под отговорност ще бъде измамен и неговият юрист Ерцог, както и някогашният арбитър Гилбърт Азиберт.

Разговорите сред Ерцог и Азиберт са били подслушвани от следователи. Те са разследвали изказванията, че Саркози е приел противозаконни заплащания от наследницата на козметичния колос „ Лореал” Лилиан Бетенкур за президентската си акция през 2007 година. Проучването разкри също, че Саркози и Ерцог постоянно са комуникирали посредством мобилни телефони, получени под подправени самоличности.

През 2014 година Саркози стана първият някогашен френски държавен глава, арестуван в полицейски арест по време на предварителния стадий на следствието. Неговият предходник Жак Ширак получи две години условна присъда през 2011 година за заграбване и корист с обществени средства по времето, когато е бил кмет на Париж.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР