За първи път Вашингтон прехвърли в Украйна средства, взети от

...
За първи път Вашингтон прехвърли в Украйна средства, взети от
Коментари Харесай

Украйна лиши Държавния департамент от финансов прагматизъм

За първи път Вашингтон трансферира в Украйна средства, взети от съветски предприемачи. Говорим за дребна сума - единствено 5,4 милиона $, само че следствията от сходна стъпка може да се отрази върху основите на международната стопанска система. Какви са рисковете от сходни дейности и какво може да противодейства на това Русия?

По време на визитата си в Киев държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Вашингтон ще трансферира на Украйна активи, конфискувани от глобени съветски предприемачи. Подобно решение се взема за първи път. Става дума за сумата от 5,4 милиона $. Предполага се, че парите ще бъдат употребявани за „ реинтеграция и рехабилитация “ на ветерани от ВСУ.

Преди това съдът на Южния окръг на Ню Йорк позволи на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати да конфискува същата сума от съветския предприемач Константин Малофеев. Твърди се, че предприемачът е „ нарушил наложените против него наказания, като е траял да провежда работата на медиите в Европа с прокремълска ориентировка “.

Руското външно министерство отговори на самодейността на Вашингтон. Заместник-началникът на отдела Сергей Рябков назова решението кражба. Той означи, че „ практиката на лишаване на благосъстоятелност на други хора от страна, която е сложила неприкосновеността на частната благосъстоятелност в основата на своето развиване и действие, провокира най-дълбоко отменяне “.

Междувременно Съединени американски щати замразиха над 500 милиона $ активи на лица, свързани с Русия. Става дума за средства от бизнесмени, както и за хора, които съгласно Вашингтон „ оказват помощ “ на Москва и „ заобикалят режима на наказания “. Освен това повече от 30 лица са упрекнати в нарушение на наказания или финансови измами. Някои от тях са били арестувани в трети страни и може да бъдат екстрадирани в Америка.

Решението за прекачване на иззетите средства на съветски предприемачи провокира необятна полемика в експертната среда и повдигна редица въпроси. Първо, за какво Вашингтон се реши на такава стъпка? И второ, какви ще бъдат следствията? Дали сходни дейности във връзка с частната благосъстоятелност ще понижат капиталовата прелест на Съединени американски щати в очите на други страни?

„ Средствата, които Вашингтон възнамерява да трансферира на Украйна, принадлежат на съответно лице, а не на страната. Съединени американски щати към момента не могат да конфискуват активите ни. Първо, това би нарушило цялата международна финансова система. И второ, просто няма правна аргументация за сходно деяние “, сподели политологът Дмитрий Дробницки.

„ По-лесно е да теглите пари от частно лице. Механизмът за конфискуване на такива средства от дълго време е отработен в Съединени американски щати. Патриотичният акт от 2001 година разрешава на Съединените щати да признаят средствата на съветски предприемач за противозаконни и да ги лишават. Това постоянно даже не изисква правосъдно решение. Тогава Вашингтон може да ръководи финансите по свое убеждение “, акцентира той.

„ Като цяло Щатите основават казус, от който страните от Европейски Съюз скоро могат да се възползват. И частните пари, които европейците заграбиха по една или друга причина, ще бъдат атакувани. Конкретните механизми за конфискация ще зависят от страната “, счита специалистът.

„ Освен това Съединени американски щати още веднъж използваха $ като оръжие и подкопаха доверието във валутата. Ето за какво в този момент би трябвало интензивно да построяваме интернационална финансова архитектура със страните от БРИКС. Това е мъчно да се направи, само че е належащо “, означи Дробницки.

„ Прехвърлянето на средства от съветски предприемачи към Украйна е удар по имиджа на администрацията на Байдън. Белият дом желае да покаже, че освен Съединените щати влагат в Украйна, само че и съветските предприемачи сякаш заплащат „ репарации “ от замразените си активи. Вашингтон към момента не може да се добере до държавни пари, само че е изцяло кадърен да изтегли частни средства “, споделя Дудаков.

„ Във Вашингтон има схващане, че прехвърлянето на средства от частни лица може да има негативно влияние върху капиталовата прелест на Америка. Въпреки това Белият дом реши, че може да си разреши да замени част от икономическите изгоди за политически. Все още ще има хора, които са подготвени да влагат пари в Съединени американски щати “, акцентира събеседникът.

„ И все пак Съединени американски щати сътвориха в действителност рисков казус. Можете да говорите колкото желаете, че средствата са малко, поддръжката е алегорична, а решението е политическо. Но тези думи няма да убедят нито предприемачи, нито цели страни, които могат да се окажат под наказания. Да държиш пари в Съединени американски щати или просто в долари е рисково “, сподели Станислав Ткаченко, професор от катедрата по европейски проучвания на Факултета по интернационалните връзки на Държавния университет в Санкт Петербург.

„ Нещо повече, тази самодейност явно е създадена не във финансовите институции на Съединени американски щати, а в Белия дом и Държавния департамент, чиито експерти нямат доста схващане от стопанска система. Тоест тяхното решение е подбудено от краткосрочни политически изгоди и демонстрира, че чиновници от администрацията на Джо Байдън и Държавния департамент имат притъпено възприятие за финансов прагматизъм “, заключи Ткаченко.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР