За първи път в Югоизточна Европа български лекари смениха гривнена

...
За първи път в Югоизточна Европа български лекари смениха гривнена
Коментари Харесай

В Пирогов извършиха уникална за Югоизточна Европа операция на ръка

За първи път в Югоизточна Европа български лекари смениха гривнена става на ръката на 37-годишен мъж. Операцията е направена преди два дни от екип на единствената у нас Клиника по хирургия на ръката в " Пирогов ".

Преди 10 години Цветелин Маринов наранил китката на лявата си ръка. Наложила се интервенция. И след нея мъжът имал проблеми.
Цветелин Маринов: Започна да боли доста. Китката ме болеше,особено вечерно време след работа болката ставаше доста неприятна и взех решение да потърся лекарска помощ и да забележим какво става.
Гривнената става на Цветелин била износена. Имало заплаха да загуби вечно опцията да движи китката си.
Доц. Людмил Симеонов - шеф Клиника по хирургия на ръката, УМБАЛСМ " Пирогов ": Представете си придвижване единствено на пръстите. А китката е основа на ръката. Губи се огромен % и това е тип инвалидизация.
За да спасят ръката на Цветелин, лекарите решили да създадат първата у нас и в Югоизточна Европа интервенция за промяна на гривнена става.
Доц. Людмил Симеонов - шеф Клиника по хирургия на ръката, УМБАЛСМ " Пирогов ": Това е една опция, една алтернатива и опция хората да си запазят придвижванията, изключително в по-млада възраст.
Екипът минал особено образование, а интервенцията траяла повече от 4 часа. От болничното заведение споделят, че към този момент няма да се постанова български пациенти да пътуват до Англия или Швеция за промяна на гривнена става.
Цветелин Маринов: В България с рехабилитация и всичко останало, в пъти по-евтино ми излиза, в сравнение с да пътувам в чужбина.
Ставата е коствала на Цветелин към 5 000 лева Мъжът към този момент си е вкъщи, само че му следва рехабилитация. Очаква се след към 3 месеца да може да движи ръката си обикновено.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР