За първи път в света белгийски изследователи от университета в

...
За първи път в света белгийски изследователи от университета в
Коментари Харесай

За първи път в света: Учени откриха как да блокират COVID-19

За първи път в света белгийски откриватели от университета в Льовен, Белгия, съумяха да разпознават и блокират ключа, който разрешава на ковид да нападна клетките. По този метод може да се предотврати заразяване с COVID-19.
Откритието, оповестено в "Nature Communications ", поражда вяра, че може да бъде създаден антивирусен препарат, който да ликвидира вируса при положение на зараза или високорисков контакт, оповестиха от университета.
Изследователите показват, че макар акциите за имунизиране, популацията не е ваксинирано против появяването на нов вид на вируса, а дълготрайната успеваемост на имунизациите остава под въпрос. Освен това, някои хора към момента се заразяват с тежки инфекции, защото не съществува дейно лекуване.
Давид Алстейнс, откривател в Института по биомолекулярни науки и технологии (LIBST) на Университета в Льовен, и неговият екип работят от две години, с цел да схванат механизмите, употребявани от вируса за заразяване на клетката.
Те изследвли взаимоотношението сред сиаловите киселини (AS) - тип захарни останки по повърхността на клетките, и шиповия протеин на SARS-CoV-2, с цел да изяснят ролята му в процеса на заразяване.
Вече беше известно, че сиаловите киселини, обграждащи клетките, улесняват вирусите при идентифицирането на техните цели, само че също по този начин улесняват прикрепването на вируса и инфектирането на клетката.
При това изследване откривателите идентифицираха вид на тези сиалови киселини, който взаимодейства по-силно с шиповия протеин на вируса спрямо други. "Накратко, те откриха ключа, който вирусът употребява, с цел да отвори вратата към клетките ", споделят от университета.
След това учените решили да примамят вируса в личния му капан, като му попречат да се прикрепи към гостоприемника си. Изследователите съумели да блокират точките на прикрепване на шиповия протеин и да подтиснат всяко взаимоотношение с клетъчната повърхнина.
"Ако вирусът не може да се прикрепи към клетките, той не може да влезе в тях и умира. Така се предотвратява заразяването ", описват от университета, като подчертаха, че преимуществото на това изобретение е, че то работи с всеки вид на вируса, без значение от разновидностите.

Какво значи това за бъдещето?
Предстои изследователският екип да организира проби върху мишки, с цел да приложи този блокер към вируса и да ревизира дали ще работи върху организма. Резултатите би трябвало да дадат опция за създаване на антивирусно лекарство.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР