За първи път в последните години лидерът на БСП не

...
За първи път в последните години лидерът на БСП не
Коментари Харесай

Двата варианта пред Корнелия Нинова след загубата на БСП

За първи път в последните години водачът на Българска социалистическа партия не дава даже малко изказване в изборната нощ. През не толкоз далечната 2014 година, когато левицата претрърпя съкрушителна загуба от ГЕРБ, а съдружният й сътрудник в кабинета „ Орешарски ", Движение за права и свободи, се разгласи за предварителни избори, ръководителят на групировката Сергей Станишев не се поколеба, а приказва пред медиите и призна загубата.

Тогава Българска социалистическа партия получи 429 000 гласа, а множеството партийци оправдаваха ниския резултат с поддръжката на левицата за Делян Пеевски за началник на ДАНС година по-рано.

Пет години по-късно, ден след евровота, социалистите регистрират, че по първични данни едвам ще доближат резултата си (в гласове) от 2014 година, макар че влязоха в предизборната акция със самочувствието, че след нея ще изискат оставката на държавното управление. Оказва се, че даже и като съпротива социалситите не могат да усилят поддръжката си, а отговорност за това в изборната нощ не бе поета. Вместо лидерско изказване публиката чу от делегат на Корнелия Нинова, на стълбите пред централата на групировката, че социалистите вършат редом броене. За политически заключения не бе упоменато.

В ранните часове на понеделник щабът на Българска социалистическа партия се разотиде от партийната централа, с цел да се събере същия ден преди обед Изпълнителното бюро. Неофициалната информация от съвещанието е, че управлението не е предложило тактика за дейности оттук насетне. „ Вероятно се чака и настроението в Националния съвет (разширеното управление - бел.авт), с цел да се набележат съответни дейности ", настояват членове на бюрото.
Отпадналият вид " Станишев е отговорен "

Членове на Българска социалистическа партия настояват, че незабавно след оповестението на първончалните данни в неделя вечер управлението на левицата е почнало да сондира отзиви по какъв начин хем да поеме отговорност за загубата, хем Нинова да остане водач на групировката.

„ Със сигурност незабавно отпадна концепцията отговорността да се хвърли върху Сергей Станишев ", описват от " Позитано " 20. Причината за отхвърлянето на подобен вид е високия преференциален избор, получен от него.

„ Данните ни сочат, че след " Демократична България ", в Българска социалистическа партия има максимален дял преференции. По-голямата част от тях са за Станишев, въпреки да има и за Йончева. Подобен факт прави тактиката на Нинова да се оправдае със Станишев невъзможна ", настояват от партията.
Палеативният лек " избор на доверие "

След отпадането на този сюжет съществува и друга алтернатива, която наподобява най-безопасна пред ръководителя на социалистите и това е Националният съвет на партията да гласоподава избор на доверие.

Досега ръководител на Българска социалистическа партия се избираше от Конгреса, висшия управителен орган. Ако Нинова реши да търси доверие единствено от Националния съвет, това значи, че тя не е уверена в позициите си, изясняват социалисти.
Пряк избор и " кой ще брои бюлетини "

След измененията на устава от 2017 година ръководител на партията се избира директно от членовете. За да се стигне до тази процедура, управлението на социалистите би трябвало да свика съвещание на конгреса и да се премине през цялостен отчетно-изборен цикъл. Това значи, че би трябвало да бъдат определени нови общински конференции, т.е. ще бъдат изменени локалните управления. В случая обаче има една измама, споделят осведомени, тъй като списъчният състав на Българска социалистическа партия се знае от управлението на групировката. „ Накрая ще излезе по този начин, че ще настъпят промени в неуместните локални структури, а Нинова ще бъде избрана отново ", настояват от левицата.

От управлението на Българска социалистическа партия пък разясниха импровизирано пред Свободна Европа, че единственият реален метод да се излезе от обстановка е „ шефката да бъде избрана отново ". Аргументът им е, че „ партийната маса сигурно ше гласоподава за нея ", изключително пък откакто наесен идват локални избори.

Бизнесменът Георги Гергов, който Нинова в профил поради ролята му в " ЦУМ-гейт ", изиска оставката й още в изборната нощ. С остри изявления по неин адрес излязоха и предходният ръководител на Българска социалистическа партия Михаил Миков и Красимир Янков.

Опозицията на " Позитано " отбелязва, че е от значително значение, както при всички избори, кой ще брои бюлетините. " А това е в интерес на Нинова - тя си има своя Цветанов и той се назовава Кирил Добрев ", споделят от партията.

В последна сметка пред Нинова остават два разновидността - или да изиска избор на доверие от Националния съвет, което ще накърни престижа й измежду партийните членове, или да опита да подмени опозиционните структури в страната и да опита да бъде директно определена от членовете на Българска социалистическа партия.
Полина Паунова, Свободна Европа

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР