За първи път в НРД 2023-2025 е предвидено осигуряване на

...
За първи път в НРД 2023-2025 е предвидено осигуряване на
Коментари Харесай

2 млн. лв. месечно са планирани за болниците в отдалечени райони

За първи път в НРД 2023-2025 е планувано обезпечаване на медицинския личен състав в лечебните заведения за извънболнична и болнична здравна помощ в отдалечени и труднодостъпни региони. Това сподели шефът на дирекция „ Бюджет и финанси “ Ганка Аврамова по време на семинара за публицисти, който се организира през днешния ден.

Тя заяви, че по плановете, направени от Касата и БЛС, за изпълнителите на ПИМП месечно се отпускат 750 000 лева, за СИМП – 100 000 лева, за МДД – 100 000 лева, а за болнична помощ – 2 млн. лева „ За доболничната помощ са обхванати месеците на активност септември - декември, а за болничната – септември-ноември. За денталната помощ също е планувано нарастване на заплащането в труднодостъпните региони с 30% “, сподели Аврамова.

По думите й по предварителни данни по критериите за отдалечени и труднодостъпни региони са оценени 78 общински или държавно-общински лечебни заведения. В взаимозависимост от това на какъв брой от критериите дават отговор, ще бъде изчислена и сумата, която всяко от тях ще получи.   

Аврамова добави, че съгласно предварителните планове сумата, планувана в бюджета на НЗОК за лечебни заведения през тази година, ще се усвои изцяло и даже ще се наложи да се освободят към 100 млн. лева от запаса.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР