За първи път в новата ни история прокуратурата и ДАНС

...
За първи път в новата ни история прокуратурата и ДАНС
Коментари Харесай

За първи път от 1944 г.: Разбиха група за шпионаж, ръководен...

За първи път в новата ни история прокуратурата и ДАНС разрушиха група за шпионаж. Бивш управителен кадър на военното разузнаване е апетитен за водач на групата и е задържан, заяви Сийка Милева, представител на основния прокурор.

Каква е схемата?

Соченият за лидер е приключил образованието си в България и чужбина, като е и кадър на ГРУ. Преподавател е в работа " Военно разузнаване ". Задачата му е била да построи незаконна агентурна мрежа. Вербувал лица, които са имали достъп до тайните на НАТО и Европейски Съюз, допълват от държавното обвиняване.

В групата взела участие и брачната половинка на резидента, която има съветско и българско поданство.

„ Същата се е употребила с доверието на съветските дипломати, упълномощени у нас. Играла е ролята на медиатор сред Резидента и чиновник на Посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства. Документирани са диалози сред нея и Резидента, както и нейни визити в посолството ", показват от прокуратурата.

Другите участници в групата са били извънредно готови: военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Тяхната роля е била да събират и да дават нерегламентирано на резидента класифицирана информация на България, НАТО и Европейски Съюз, като са имали позволение за достъп до нея.

От държавното обвиняване пуснаха пред медиите записи на диалози сред посочения за водач на групата със брачната половинка му и с други участници в схемата. От прокуратурата разполагат и с фрагменти от видеокамери, на които се вижда дамата да влиза и излиза от съветското посолство у нас. Налице са и записи от обменни бюра, показващи по какъв начин участници в шпионската мрежа обменят валута.

Лидерът се срещал с останалите на публични места, в колата си или на спортни мероприятия. Срещите се уговаряли авансово. Имало и аварийни дати и места. Давал инструкции по какъв начин да се съхранява тайната информация на специфични карти, а телефоните, които групата употребила, били замаскирани като дарове.

За да изнасят информация, военните снимали даже мониторите на компютрите си, като това продължавало с часове.

От ВАП допълват, че групата е работила от доста време. " Тя е основала сериозна опасност за националната сигурност на страната ни ", разяснява Милева пред Нова телевизия.

Заплащането

Стана ясно, че хванатите са получавали заплащането за осъществяваната от тях противозаконна активност на ръка - в пликове. В един от записаните диалози се чува по какъв начин резидентът споделя, че помагачите ще получават 2000-3000 лв.. Размерът на възнаграждението зависел от значимостта на изнасяната информация.

След разкриването на схемата един от обвинените е направил опит да избяга, само че бил хванат бързо, наоколо от съветското посолство в София.

Кои са обвинените?

Обвиняемите по случая са общо шестима. На всички тях е наложена мярка за неотклонение " задържане под стража ".

Единият от участниците е управителен кадър от Министерството на защитата. Занимавал се с обмисляне и бюджет на ведомството.

Другият е от военното разузнаване. Той събирал информация за хибридни закани и опасности, в това число и от Русия.

Третият участник е от военното разузнаване. Той бил изпращан на задача с контингенти зад граница.

Четвъртият е някогашен чиновник на военното разузнаване. Бил е секретар, военно аташе и аташе по защитата в чужбина. Сега е шеф на класифицираната регистратура в Народно събрание.

Коментарът на прокуратурата

„ Разследването е от изключително значение за сигурността на България, Европейски Съюз, НАТО и Съединени американски щати. Няма различен подобен случай след 1944 година Започнали сме да забравяме да обичаме родината, че сме българофили, че пазиме националния си интерес и да не го продаваме за жълти стотинки ", сподели основният прокурор Иван Гешев.

„ Ние не ненавиждаме никоя непозната страна, само че би трябвало и сме длъжни да защитим България”, добави той.

Поздравления за сътрудниците, които работят, с цел да защитят ползите на България!
Преди разгласяването на детайлностите по случая Гешев направи коментар в Twitter. Той поздрави всички, които работят, с цел да защитят ползите на България и показа откъс на военачалник Иван Колев, който гласи: " Кавалеристи, Бог ми е очевидец, че съм благодарен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят в този момент казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки зложелател, който пречи за обединяването на България “.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР