За първи път в МБАЛ - Шумен бяха поставени кохлеарни

...
За първи път в МБАЛ - Шумен бяха поставени кохлеарни
Коментари Харесай

За първи път присадиха слух в Шумен

За първи път в МБАЛ - Шумен бяха сложени кохлеарни импланти - на четиригодишно дете и на 43-годишен мъж. Лечебното заведение ще е единственото в Североизточна България, което ще предлага сходна интервенция от през днешния ден. Това заяви на конференция началникът на отделението по уши, нос и гърло в регионалната болница доктор Красимир Бозов, който с негови сътрудници от Полша са създали двете интервенции, предава Българска телеграфна агенция.

Четиригодишното дете е било родено глухо, а мъжът е изгубил слуха си след контузия на главата.

Операцията е безвъзмездна за пациентите. Д-р Бозов изясни, че интервенцията съставлява отваряне на костната част на ухото, която включва препариране на кожата зад ухото, където се слага устройството.

Жителите на Североизточна България са към 1,5 милиона и към един - два на хиляда са хората, които се нуждаят от сходна интервенция, като едната част от слуховите загуби могат да бъдат обезщетени по различен метод, добави доктор Бозов.

Двете интервенции по слагането на кохлеарни импланти в МБАЛ - Шумен са осъществени взаимно с полски екип от лекари, под управлението на проф. Пьотр Скаржински и доктор Хенрик Скаржински, които са предали опита си в този тип интервенции на шуменските си сътрудници.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР