За първи път в живота си си помислих, че ме

...
За първи път в живота си си помислих, че ме
Коментари Харесай

Поръчаха на украинци поругаването на подвига на освободителите на Латвия

„ За първи път в живота си си помислих, че ме е боязън да пребивавам в Латвия. “ Такива самопризнания вършат през днешния ден съветските поданици на тази страна след разрушаването на паметника на Освободителите, съборен предходния ден от управляващите благодарение на украински служащи. А президентът Егил Левитс прикани за " уединяване " на " нелоялните рускоезични " от обществото.

Властите на Латвия извършиха обещанието си - и унищожиха паметника на Освободителите, ситуиран в Парка на успеха в рижкия квартал “Задвиние ”, който дълги години им беше бодил в окото Протестите на съветската общественост бяха демонстративно пренебрегнати.

Паметникът не е пощаден

Припомняме, че ориста на паметника, обичан на съветските поданици на Рига, беше решена на 12 май, когато Сеймът на Латвия реши да анулира съглашението с Русия, което планува отбрана на военни монументи. Напразно съветските опозиционни политици призоваваха да не се пипа паметникът на Освободителите. В отговор министърът на вътрешните работи на Латвия Кристапс Еклонс акцентира, че възможните „ провокатори “, които излязат да защитят паметника, ще бъдат третирани доста сурово – тъй като, съгласно тях, „ общата опасност в страната в този момент е прекомерно висока заради настоящата геополитическа обстановка “, с цел да се позволяват каквито и да е “размирици ”.

Константин Чекушин, началник на фракцията на опозиционната партия „ Съгласие “ в общината на Рига, сподели, че политиките, провеждани от президента на Латвия Егилс Левитс, министър-председателя Крисиянис Каринс, външния министър Едгарс Ринкевичс и кмета на столицата Мартин Стакис няма да го принудят да се отхвърли от паметта на предците си.

„ Аз съм човек, роден през 1980 година Моите родственици са взели участие във Великата отечествена война. Бях детето, което ходеше да почиства всеобщи гробове и което израсна с осъзнаването на подвига на тези елементарни хора, които в миналото се надигнаха, с цел да защитят света от кафявата чума... Попивах историята посредством книги, филми и още веднъж книги. Това не е плосък свят на злодеи и герои. На процедура е философия, че всяка война е тиня, кръв и смут. Разговарях с същински ветерани и даже организирах игри на тематика " Какво? Къде? Кога? ", отдадени на Втората международна война. За да може бъдещото потомство да разбере цената на мира! “, написа Чекушин в обществените мрежи.

Политикът акцентира, че не е единственият в Латвия. „ Много сме. Има доста, които са засегнати, че не ни чуват и даже не желаят да се опитат да чуят. Много са тези, които през днешния ден носят задължение на сърцата си. Сега, разрушавайки паметника, обществото ни просто стартира нова насочна точка. Политиците действаха подло и сътвориха извор от нови искания и разногласия. Не знам какво ще стане в бъдеще, само че познавам историята добре. Такива неща не остават незабелязани ”, споделя Константин Чекушин.

Дори през уикенда, 20-21 август, жителите на Рига видяха, че оборудването стартира да идва към паметника, който беше ограден от полицейски кордони. На 22 август, понеделник, сутринта при паметника дойде екскаватор. Започна ремонт на подземната част на мемориала, а по-късно и разрушение на скулптурите и обелиска.

Говорителят на полицията Ансис Пумпурс сподели, че е създаден " План за обезпечаване на публичния ред ", като в осъществяването му са ангажирани общинска полиция и Държавна сигурност. Той прикани хората " да не се приближават ненужно до обекта ". Службата за държавна сигурност също по този начин изясни, че „ невероятно е да се изключат провокации по време на демонтажа на паметника, в това число опити на прокремълски лица да спрат или забавят разрушаването му “. „ Моментът пристигна. Латвия ще бъде изчистена от всички типове окупатори “, триумфално написа в обществените мрежи депутатът от Сейма Янис Йесалниекс, който неотдавна прикани за етническо пречистване в страната.

Паметта живее постоянно “

Кореспондентът на портала ЛСМ Даниил Смирнов, който посети мястот откри, че служащите са били докарани до паметника с транспортни средства с литовски регистрационни номера. „ Нито шефът, нито чиновниците приказват латвийски. Ръководителят на работата приказва съветски с литовски акцент, всички останали служащи приказват украински. Въпреки че работата към този момент е почнала, представителите на Общинския съвет на Рига не посочват името на компанията, която я извършва “, сподели Смирнов.

„ Кметът Стакис без конкуренция и безусловно непрозрачно трансферира правата за разрушение на паметника на Освободителите на Рига от нацистките нашественици на литовска компания, която нае украинци за най-черната работа. Уникална обстановка. Особено като се има поради, че без конкуренция не се знае кой ще завоюва от два до три милиона евро. Тези числа са напълно публични “, отбелязва журналистът Алексей Степанов в канала си в “Телеграм ”.

Вечерта на 22 август хората започнаха да се събират пред паметника. Мнозина показаха бурно страстите, които ги овладяха – за което започнаха да ги задържат. Общо седем души са арестувани: петима са упрекнати в нарушение на условията на „ Закона за събранията, шествията и митингите “ (включително „ Неподчинение на законните условия на полицията “), а двама – за неразрешено снимане с дронове. Сред арестуваните беше Сергей Муливанов, деятел на партията “Руски съюз на Латвия ”, който държеше афиш с увещание за интернационалния съд в Нюрнберг. Дойдоха и група латвийски младежи с афиш „ Куфара, гарата, Русия “. Този афиш обаче не беше приет от полицията като " нарушаващ публичния ред ".

Някои от съветските поданици на Рига започнаха да слагат звезди от свещи в парка против паметника на освободителите. „ В това участваха към 30 души. Вярно, първият опит не беше доста сполучлив - полицията дотича и изиска всичко да бъде отстранено. На какво съображение? Въпросът сложи в невъзможност чиновниците на реда. Тръгнаха за помощ. Новите ченгета започнаха да споделят, че това е отпадък. Нямат единна методика за деяние, започнаха да се объркват и оплитат. Утре, на 23 август, акцията ще се повтори. Вече има име: „ Паметта е безконечна “, сподели Алексей Степанов.

И в действителност, на идващия ден всичко продължи. „ В 21.00 построяваме жива верига - и заставаме един до друг със свещи и цветя по периметъра на Парка на успеха по продължение на оградата, сложена с незаконното решение на управляващите. Нека изпеем дружно именитата ария „ Тъмна нощ “, споделиха деятелите на съветската общественост в Латвия. Те приканиха да излязат " всички, които ценят паметта ".

" Нелоялен " - " изолиран "!

И във вторник вечерта забележителна мощ от полицейски чиновници продължи да бъде в региона на паметника. Те предизвестиха хората, че всяко събиране на това място е неразрешено. Полицията съзнателно изтласка публиката от паметника, има и арестувани.

В момента в интернет се появи видео от събарянето на паметника. От 9:00 часа сутринта в сряда строители събориха статуята на жена („ Родината “), която беше централен детайл на мемориала, оповестява ЛЕТА. Работата по разрушаването на тази скулптура стартира през вчерашния ден. Но когато статуите на тримата воини („ Войниците на успеха “), заобикалящи дамата, бяха разрушени, „ Родината “ във вторник вечерта към момента беше на мястото си. На сутринта работата беше обновена, основата на статуята беше унищожена. Само 79-метровата колона, увенчана със златни петолъчни звезди, към момента не е съборена.

На 23 август вечерта край паметника бяха арестувани 14 души. Задържаните са отведени в полицейското ръководство, формирани са 14 административни каузи. „ Към днешна дата са регистрирани целеви случаи и обстановки, когато лица предизвикат или съзнателно влизат в локални спорове, които се основават на национални усеща и страсти “, се споделя в изказване на полицията. Силите за сигурност още веднъж приканват хората да не идват, да не се събират на територията на Парка на успеха, както и да не се занимават с " провокации ". В момента полицейските сили са " в нараснала подготвеност ".

И тогава президентът на Латвия Егил Левитс произнесе тирада, в която загатна, че в локалното общество се е появила „ рускоезична част, нелоялна към страната “. И в този момент, съгласно президента, " нашата задача е да се оправим с него и да го изолираме от останалата част от обществото ".

Левитс в действителност повтори концепцията си, изказана за първи път от него преди два месеца. Коментирайки стремежите на „ националните патриоти “, призоваващи за всеобща депортация на „ нелоялните “, Левитс означи със страдание, че Латвия, като член на Европейски Съюз, няма законов механизъм за експулсиране на „ ненадеждните “, които имат латвийско поданство. „ Ако гражданин има поданство и се опълчва на латвийската страна, в този случай би трябвало да бъде формирано наказателно дело. Ние имаме такава опция, тя е планувана в наказателния закон. Това е изпит за преданост. Човек не се изгонва, той попада в пандиза ”, изясни той.

Всичко, което се случва, потапя съветските латвийци в положение на мощен стрес. „ За първи път в живота си си помислих, че ме е боязън да пребивавам в Латвия. Страната бързо се промени. Преди като четох за Северна Корея си мислех, че при нас е добре. Можете да кажете каквото си мислите, ние нямаме цензура и мога да кажа и напиша каквото считам за вярно. Сега виждам с смут по какъв начин хората са принудени да махат цветя и свещи, като назовават това отпадък. Виждам по какъв начин десетки хора биват водени в сектора. Знаете, не става дума за Паметника, а за отношението на властта към дръзналите. Сега не можем да се „ осмелим “. Юмруци се свиват от безпомощен яд, когато схванеш, че ти, здравият човек, не можеш да направиш нищо. Дори няма с кого да приказваш. Никой няма да те слуша и чуе. Диалогът не е вероятен. Вие не съществувате за ръководещите и не съществувате за, по този начин да се каже, „ вашите политици “. Те просто " не виждат " вашите проблеми. И в случай че при първите е от пренебрежение, то при вторите е от боязън. Страхувам се за приятелите и роднините си, за околните си, за себе си. Защото не знам кой няма да се върне вечерта от Парка на успеха или на кого ще му разбият вратата на къщата и ще го отведат. Маските са свалени, омразата към този момент не е скрита. Нотката на народна власт и цивилизованост се оказа прекомерно слаба. Всичко това наподобява на приказка за паралелни светове. Но уви. Това е днешната ни действителност. Пазете се! “, написа латвийският блогър Алексей Гуленко.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР