За първи път в историята реакция на термоядрен синтез е

...
За първи път в историята реакция на термоядрен синтез е
Коментари Харесай

Голям US пробив в чистата и неограничена енергия

За първи път в историята реакция на термоядрен синтез е довела до чисто нарастване на силата при опит на американски учени, оповестява " Фейненшъл Таймс ", като се базира на свои източници. Това е голяма стъпка напред, защото потвърждава, че е допустимо основаването на термоядрени реактори, които могат да генерират на практика неограничена и безвредна сила.

Подобен развой се случва вътре в звездите, като съществени негови преимущества са, че не се отделят въглерод и дълготрайна радиоактивност. По тематиката се работи по целия свят още от 50-те години, само че досега физиците не успяваха да реализират реакция, при която се генерира повече сила от нужната за предизвикването ѝ, т.е. чиста енергийна облага.
 Фирма на Джеф Безос избра Англия за тестване на термоядрен синтез за 300 млн. лири
Фирма на Джеф Безос избра Англия за тестване на термоядрен синтез за 300 млн. лири

Компания, подкрепена от основателя Amazon, ще построи огромно оборудване за тестване на нуклеарен синтез в Оксфордшир

Сега това се е оказало по силите на учените от лабораторията " Лорънс Ливърмор " в Калифорния. Те са употребявали най-големия лазер в света, с цел да насочат 2,1 мегаджаула сила към атомна плазма, която на собствен ред е произвела 2,5 мегаджаула - 120% успеваемост.

От лабораторията потвърдиха пред FT за извършения опит, само че показаха, че към момента проучват резултатите. Според двама от събеседниците на изданието има и втори сполучлив опит и научният екип в този случай е бил сюрпризиран от създадената сила, която е развалила част от измервателното съоръжение.
 Възход и проваляне на нуклеарната сила
Възход и проваляне на нуклеарната сила

За изненада или не Германия удължи опцията да употребява останалите си три реактора до април 2023 година

Очаква се в идните дни управляващите в Съединени американски щати публично да разгласят какво са постигнали учените.

За Съединени американски щати възможен термоядрен пробив е от извънредно значение на фона на световната енергийна рецесия и търсенето на излаз от нея посредством нисковъглеродни технологии. Проектите обичайно са държавно финансирани, само че към този момент има и стабилен частен интерес. За 12-месечен интервал фирмите с разработки в региона на термоядрения синтез са привлекли 2,83 милиарда $ вложения, показва FT.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР