За първи път в историята на своето съществуване Запорожката АЕЦ

...
За първи път в историята на своето съществуване Запорожката АЕЦ
Коментари Харесай

Опасна ситуация: Запорожката АЕЦ е била изключена напълно от електропреносната мрежа за часове

За първи път в историята на своето битие Запорожката АЕЦ е била изключена изцяло от електропреносната мрежа вследствие на дейностите на съветските окупатори.

Украинската държавна компания " Енергоатом " разгласи, че най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която от март е под съветски надзор, се е наложило да бъде изключена поради пожари наоколо и на два пъти се е стигнало до спиране на линията, свързваща АЕЦ-а с украинската електропреносна мрежа.

Останалите електропроводи са били прекратени вследствие на съветски обстрел. Токът спря и в прилежащата Херсонска област, на запад, която от март е под съветски надзор.
Станцията за радиационен мониторинг, която дава данни на Международната организация за атомна сила, е развалена. В момента тя не работи.
Руски военнослужещ

Загубата на електрозахранване на централата е сериозна причина за безпокойствие, защото спирането може да докара до изключване на охладителните системи, които са от значително значение за безвредната работа на реакторите, а спешните дизелови генератори от време на време са ненадеждни.

По късно централата още веднъж е обвързвана с електропреносната мрежа, 

Според съветските държавни медии сега работят единствено два от шестте енергоблока. Технически експерти от Украйна не престават да работят с нуклеарното съоръжение.

На фона на възходящите опасения, че боевете в района могат да провокират нуклеарна злополука, генералният шеф на Международната организация за атомна сила съобщи, че се надява да изпрати задача за оценка на обстановката в атомната електроцентрала " Запорожие " в границите на " няколко дни ".
Тази интервенция е извънредно комплицирана. Като начало, да стигнем до такава степен. Това е военна зона. В Украйна е мъчно, към този момент два пъти съм бил там. Така че би трябвало да имаме всички ограничения за сигурност, в смисъл на физическа сигурност, да не бъдем обстрелвани. Сега има общо самопризнание, че би трябвало да сме там и то скоро. Киев го приема. Москва го приема. Трябва да отидем. И ние ще бъдем там, уповавам се, доста, доста скоро.
Рафаел Гроси, общоприет шеф на Международната организация за атомна сила

Продължават договарянията за метода, по който задачата ще получи достъп до централата. Гроси се срещна в Париж с френския президент Еманюел Макрон, който предходната седмица в телефонен диалог притисна съветския президент Владимир Путин да разреши на организацията на Организация на обединените нации да посети обекта.

Украинците още веднъж са обезпокоени за ориста на централата в страната, в която през 1986 година в Чернобил се случи най-тежката атомна повреда в света. Киев твърди, че Русия всъщност държи нуклеарната централа от руската ера като пленник, съхранява оръжия в нея и подхваща офанзиви от покрайнините ѝ. Москва пък упреква Украйна, че неразумно обстрелва оборудването, което се намира в град Енергодар.

Украйна не може просто да спре нуклеарните си централи по време на войната, защото е мощно подвластна от тях. 15-те й реактора в четири централи обезпечават към половината от електрическата енергия в страната.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР