За първи път в историята на Швеция жените пастори превъзхождат

...
За първи път в историята на Швеция жените пастори превъзхождат
Коментари Харесай

В Швеция жените пастори вече са повече от мъжете

За първи път в историята на Швеция дамите пастори превъзхождат по брой своите сътрудници мъже: 60 години откакто за първи път на дамите е разрешено да получават църковен ранг, заяви църквата на Швеция.

От 3060 свещеници, които понастоящем служат в Швеция, 1533 са дами, или 50,1%, съгласно Кристина Гренхолм, секретар на Църквата на Швеция.

"От историческа позиция този паритет се случи по-бързо, в сравнение с си представяхме по-рано. В отчет от 1990 година се споделя, че дамите ще са половината от общото духовенство в страната през 2090 г.” съобщи Гренхолм пред AФП.

За разлика от Католическата черква, Лютеранската черква в Швеция позволява дами свещеници от 1958 година и за първи път ръкополага три дами през 1960 година.
Жените са били свръхпредставени в богословските курсове, изключително след разделянето на църквата от страната през 2000 година и съставляват 70 % от учащите се за ръкополагане съгласно изследване от 2013 година

"Много енории по време на неделната работа се пробват да имат мъж и жена пред олтара ", сподели Гренхолм.

"Тъй като ние имаме вяра, че Бог е основал човешките същества, както мъже, по този начин и дами по Божи облик и сходство значимо е освен да приказваме за това, само че и това да бъде показано ", добави тя.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР