За първи път в историята на Съединените щати председател на

...
За първи път в историята на Съединените щати председател на
Коментари Харесай

За пръв път в историята на САЩ: Републиканците свалиха от лидерски пост в Конгреса свой съпартиец

За първи път в историята на Съединените щати ръководител на Камарата на представителите беше отхвърлен. Кевин Маккарти към този момент не заема ключовия пост, след като негови колеги републиканци поискаха да бъде свален. До отстраняването му обаче се стигна с гласовете на опонентите от Демократическата партия. С това Маккарти става първият човек, отстранен чрез подобна процедура.

И макар че предлагането пристигна от Републиканската партия, едвам 8 от нейните членове поддържаха свалянето на Маккарти. Заедно с гласовете на 210 от демократите обаче изходът от вота се оказа решителен.

А инициаторът – Мат Гейц, още веднъж упрекна Маккарти, че блокирал работата на Конгреса.

 
Бяхме във почивка 6 седмици, до момента в който бюджетът висеше на косъм. И – тъй като принудих няколко души да гласоподават – смятате, че аз сковавам Камарата на представителите? Мисля, че тя е блокирана през последните няколко десетилетия, тъй като отказвахме да приемем бюджет и управлявахме посредством резолюции и рамкови законопроекти.
Мат Гейц, конгресмен от Републиканската партия от Флорида

До свалянето на Маккарти се стигна след обвинявания, че през уикенда разчитал на поддръжка от съперници от Демократическата партия за приемането на законопроект, с който Съединени американски щати заобиколиха банкрут.

Самият той съобщи, че няма проекти да се бори още веднъж за лидерския пост. Не е ясно и дали въобще ще остане в Конгреса. Според него претекстовете за отстраняването му са „ персонални “.

 
В събота поех риск за американското общество. Независимо какво споделят, никой не знаеше по какъв начин ще мине вотът. Демократите не желаеха този законопроект... Но всичко беше за американския народ.
Кевин Маккарти, отхвърлен ръководител на Камарата на представителите

За краткотраен ръководител на мястото на Маккарти беше назначен Патрик Макхенри. Очаква се идната седмица да стане ясно и кой ще застане за непрекъснато отпред на долната камара на Конгреса.

Американският президент Джо Байдън настоя гласуването да се организира допустимо най-скоро. А претендентът на републиканците за държавен глава – Доналд Тръмп, настоя, че вместо да се карат между тях, би трябвало дружно да се изправят против демократите.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР