За първи път в историята на България ректор на университет

...
За първи път в историята на България ректор на университет
Коментари Харесай

За първи път в България ректор на университет си отива за плагиатство

За първи път в историята на България ректор на университет ще бъде освободен от служба поради плагиатство.
 Пет университетски
Става въпрос за проф. Росен Василев от Техническия университет във Варна.

Той е станал професор и лекар на науките с помощта на преписани непознати писания.

Комисията по академична нравственос към министъра на образованието разгласява довечера отчет след инспекцията си на сигнали против проф. Василев, който удостоверява изрично съществуването на плагиатство в изключително огромни размери .

Предстои министърът на образованието Красимир Вълчев да назначи длъжностен ректор, с което автоматизирано актуалният си отива, научи OFFNews от свои източници.

Докладът

е по отношение на инспекция, формирана по повече от 10 сигнала, уличаващи Василев в плагиатство. Те са подадени от професорите Овид Фархи (бивш ректор на ТУ-Варна) и Николай Минчев през 2017 и 2018 година Проверката е разпоредена от министъра на 28 септември 2018 година и стартира същия ден. 

След по-малко от месец и половина резултатът от нея е реалност.

Обвинения и проверяващи

В сигналите се твърди, че има плагиатство в дисертационния и научни писания на ректора на ТУ-Варна проф. доктор Росен Василев в процедурите по придобиване на научната степен „ лекар на науките “ и заемане на академичната служба „ професор “. Прилагат се и многочислени доказателства.

Комисията избира трима арбитри - професори от техническите университети в София и Габрово - за сигналите, свързани с дисертационния труд на тематика „ Изследване на методите и средствата за незадълбочено култивиране на материали за дентални импланти “. Други трима са избрани за инспекция на сигналите за плагиатство в научната продукция на Василев при провеждането на състезанието за заемане на академичната служба " професор ". Те са от ТУ-София и ХТМУ.

Професор от ТУ-София се отхвърля да ревизира сътрудника си от Варна и на 5 октомври 2018 година комисията избира трима рецензенти - професори в същите два университета.

Всички арбитри и рецензенти са представени в отчета не с цялостните си имена, а с букви.

Доктор на науките

Проф. Росен Василев придобива научната степен " лекар на науките " през 2017 година с дисертацията " Изследване на методите и средствата за незадълбочено култивиране на материалите за дентални импланти ".

Според сигналите на двамата професори съвсем всички глави от дисертацията, както и останалите писания, са преписани, някои 100%, от дисертации и публикации на негови сътрудници от ТУ-Варна и от непознати създатели (дисертация на Тихомир Доврамаджиев, публикация на проф. Скулев, книга на Уей Ша и С. Малинов, дисертация на Ивайло Неделчев), издадени в интервала 2005-2015 година Липсват цитирания.

Становищата на тримата арбитри се разграничават по метод на ревю и размер, само че са идентични всъщност , написа в отчета.

Първият - проф. дтн В. П. твърди, че  въведението и първата глава са преписани от дисертацията на Доврамаджиев „ Създаване на дизайн на остеоинтегруеми дентални импланти “ (за просветителната и научна степен „ лекар “), предпазена през 2012 година Глави втора, трета, четвърта и пета са преписани от дисертацията на Ивайло Неделчев „ Изследване успеваемостта на плазмотрон с вихрова стабилизация на дъгата в процеса плазмено-прахово наслоение “ (за просветителната и научна степен „ лекар “), предпазена през 2015 година

Професорът поддържа изказванията си с подробни сравнителни таблици за текстовете и фигурите в показания за отбрана труд.

Твърди се, че в глави трета, четвърта и пета са преписани освен текстове и фигури, само че граматическите и правописните неточности са идентични .

90% от шестата глава са преписани от книга с създатели W. Sha, S. Malinov “Titanium alloys: modelling of microstructure, properties and applications ”, CRC Press, Boca Raton, Boston, New York, Washington DC, издадена през 2009 година

Глава седма е преписана  също от дисертацията на Доврамаджиев, още веднъж с текст и фигури. Еднакви са и приложенията в двете дисертации.

Заедно с дисертацията са показани публикации, преписани в над 90%, твърди професорът и показва от кого:

- публикацията под №10 в автореферата – от дисертацията на Т. Доврамаджиев;

- публикацията под №11 – от публикация на Х. Скулев и още трима създатели, отпечатана през 2005 г.;

- публикацията под № 12 – от дисертацията на Лиши Лиу, предпазена през 2005 година

Категоричният извод на проф. дтн В. П. е, че проф. Василев е показал като свои дисертационния си труд и публикациите, а в действителност те са преписани 90% от непознати създатели, някои от които са негови сътрудници от ТУ–Варна .

Вторият съдия  - проф. доктор А. Д. - твърди, че втора, трета, четвърта и пета глави от дисертационния труд на проф. Василев са преписани от дисертацията на Ивайло Неделчев, предпазена през 2015 година Преписаното съответствува в 90%. Глава шеста  е преписана от книга на Уей Ша и Савко Малинов, посочена и от първия съдия.

Глава седма  е преписана от дисертацията на Тихомир Доврамаджиев, предпазена през 2012 година

Педставените публикации са преписани от проф. Скулев, Лизи Лиу и Ивайло Неделчев, както сочи и първият съдия.

Третият съдия е проф. дтн инж. Й.М. Според него глави втора, трета, четвърта и пета са преписани от дисертацията на Ивайло Неделчев, както сочат предходните арбитри. Глава шеста е преписана от Уей Ша Славко Малинов от книга, издадена през 2009 година Статиите, показани дружно с дисертационния труд, са преписани от дисертацията на Тихомир Доврамаджиев от 2012 година, от публикация на Х. Скулев и още трима създатели от 2005 година Изводът на третия съдия е, че е налице „ плагиатство в изключително огромен размер “.

При безапелационните заключения на тримата арбитри Комисията по академична нравственос намира, че е налице плагиатство по смисъла на параграф 1, т. 7 от преходните и заключителни разпореждания на Закона за развиване на университетския състав в Република България – проф. Росен Василев е показал за лични писания, които напълно или отчасти са написани и основани от другиго, без позоваване или цитиране в процедура по придобиване на научната степен „ лекар на техническите науки “, се споделя в отчета.

Професор

Професор Росен Василев става през 2016 година след конкурс, за който показва три теоретични разработки и пет публикации.

Пет от показаните писания са преписани от негови сътрудници в ТУ – Варна и от непознати създатели. " Преписвано е на 100% от писания на С. Стоянов и авторски колектив, от дисертации на С. Стоянов, на Т. Мечкарова и на Ивайло Неделчев ", написа в отчета. Техните писания са за интервала 2014-2015 година

Становищата на тримата арбитри   още веднъж са единомислещи : в показаните за състезанието изявления " има взаимстване на текстове и приложения от творби на други откриватели без съответно цитиране ".

Единият рецензент твърди, че в хабилитационния труд глави втора, трета, четвърта, пета и седма са преписани от писания на проф. Х. Скулев, а глава шеста – от непознати създатели. Пет от показаните публикации са преписани от дисертацията на Св. Стоянов и други непознати създатели.

Изводът му е еднопосочен, че преписването е съвсем 100% и че е налице изрично плагиатство.

Продължава на стр. 2

Страница на публикацията: 0102
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР