Харвардският университет открива Клаудин Гей като първия чернокож президент на училище

...
За първи път в историята Харвардският университет встъпи в длъжност
Коментари Харесай

За първи път в историята Харвардският университет встъпи в длъжност новия президент Клаудин Гей в петък, първият чернокож и втората жена, която ръководи университета.

„Стоя пред вас на тази сцена с тежестта и честта да бъда първи“, каза Гей пред публика, сгушена под чадъри и ветровки, докато дъждът се лееше върху церемонията по откриването в Кеймбридж.

Гей е 30-ият президент от основаването на Харвардския университет през 1640 г. В речта си при встъпването в длъжност тя говори за визията си за училището Ivy League.

„Стоя пред вас днес, смирена от перспективата да ръководя Харвард, окуражена от доверието, което ми гласувахте, и енергизирана от собствения ви ангажимент към тази уникална институция и към общата кауза на висшето образование“, каза тя.

Тази снимка, предоставена от Харвардския университет, показва Клаудин Гей. Харвардският университет обяви в четвъртък, 15 декември 2022 г., че Гей ще стане неговият 30-ти президент, което я прави първият чернокож човек, който ръководи училището Ivy League и едва втората жена. (Стефани Мичъл/Харвардски университет чрез AP) Тази снимка, предоставена от Харвардския университет, показва Клаудин Гей. Харвардският университет обяви в четвъртък, 15 декември 2022 г., че Гей ще стане неговият 30-ти президент, което я прави първият чернокож човек, който ръководи училището Ivy League и едва втората жена. (Стефани Мичъл/Харвардски университет чрез AP) Стефани Мичъл/Харвардски университет чрез AP

„Смелостта на този университет – нашата решимост, въпреки всичко – да поставяме под въпрос света такъв, какъвто е, да си го представяме и да го направим по-добър: това е, което Харвард е създаден да прави“, каза Гей.

В обръщение в петък следобед губернаторът на Масачузетс и завършила Харвард Маура Хийли отбеляза значението на президентството на Гей

„Президент Гей, вашето президентство е наистина историческо“, каза Хийли. „Имате моето възхищение и подкрепа.“

Харвардската корпорация, главният управителен съвет на университета, избра Гей след интензивно търсене.

„Клодин е почтена личност“, каза отиващият си президент Лорънс Бакоу в Harvard Gazette. „Тя ще осигури на Харвард силния морален компас, необходим за ръководене на този велик университет. Комисията за търсене направи вдъхновен избор за нашия 30-и президент. Под ръководството на Клаудин Гей бъдещето на Харвард е много светло.“

Гей получава докторска степен. в правителството от Харвард през 1998 г. и се присъединява към факултета на Харвард през 2006 г.

Тя получи наградата Toppan за най-добра дисертация по политически науки, според Harvard Gazette.

Сградата на сградата на Министерството на образованието на САЩ се вижда във Вашингтон, окръг Колумбия, на 22 юли 2019 г. (Снимка от Alastair Pike / AFP) (Снимката трябва да гласи ALASTAIR PIKE/AFP чрез Getty Images) Сградата на сградата на Министерството на образованието на САЩ се вижда във Вашингтон, окръг Колумбия, на 22 юли 2019 г. (Снимка от Alastair Pike / AFP) (Снимката трябва да гласи ALASTAIR PIKE/AFP чрез Getty Images) Alastair Pike/AFP/Getty Images

Преди това Гей е бил декан на Факултета по изкуства и науки. Тя също така е водещ учен в областта на политическото поведение и е основател на инициативата за неравенство в Америка, мултидисциплинарно усилие, стартирано през 2017 г. за изследване на социалното и икономическо неравенство.

Аманда Муса и Лорън Маскаренхас от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР