За първи път в българската история – в края на

...
За първи път в българската история – в края на
Коментари Харесай

Провалът продължава: Парламентът не е конституиран, няма председател

За първи път в българската история – в края на тържественото първо съвещание на Народното събрание, партиите не съумяха да имат определен ръководител. 8 часа не стигнаха на националните избраници да излъчен „ първи измежду равни “, който да управлява съвещанията на Народното събрание.

Седемте партии излъчиха петима претенденти: Росен Желязков от най-голямата партия ГЕРБ, Никола Минчев от Политическа партия (и ДБ), Йордан Цонев от Движение за права и свободи, Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия и Петър Петров от „ Възраждане “.

Въпреки подозренията имат ли право да пресечен съвещанието си без определен ръководител, минути преди 17 часа председателстващият Вежди Рашидов удари звънеца и разгласи ново съвещание на следващия ден заран в 10:00. Според Конституцията догадка да не се избере ръководител просто не съществува.

В член 76 от Конституцията ясно е записано, че единствено „ първото съвещание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ депутат “, също така „ На същото съвещание на Народното събрание се избират ръководител и заместник-председатели “. Това не се случи.

В хода на дългия спор тезата на ГЕРБ беше, че е редно спечелилият на изборите да има ръководител и не може Политическа партия да претендират да са съпротива и да желаят поста. Политическа партия и Демократична България бяха безапелационни, че за тях алтернатива е Никола Минчев или никой различен. Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ упорстваха на личните си номинации.

„ Народното събрание би трябвало да се конституира и да  избере ръководител. Вариантът е да се избере с консенсусен ръководител на Народното събрание ”. Това съобщи Рамадан Аталай  от Движение за права и свободи в Народното събрание.

По думите му, в случай че не може да сътвори болшинство се отива на избори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР