За първи път в България влезе в сила осъдителна присъда

...
За първи път в България влезе в сила осъдителна присъда
Коментари Харесай

Иван Гешев: Влезе в сила първата осъдителна присъда за тероризъм


За първи път в България влезе в действие неоправдателна присъда за тероризъм. На 2 години и половина отнемане от независимост дейно е наказан Иван Захариев, прочут с псевдонима Джон терориста, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Присъдата е от Апелативен съд – няма митинг и няма тъжба. Присъдата влиза в действие, съобщи за БГНЕС ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев.

До момента това е първата влезнала в действие присъда за тероризъм у нас, посочи Гешев.

[i]БГНЕС напомня, че през юни 2017 година Специализираният углавен съд осъди на 4 години отнемане от независимост Иван Захариев.[/i]

Захариев е български и австралийски жител. Той е роден в град Ханой, Виетнам. Той бе арестуван на 20 септември 2016 година при профилирана интервенция на ДАНС, ГДБОП и Столична дирекция на вътрешните работи под управлението и надзора на Специализирана прокуратура.

Неговите дейности на територията на България са били ориентирани към подготовка за включване във въоръжена терористична формация в Сирия и присъединяване в действителни бойни дейности против армията на Башар ал Асад. Доказателствата сочат, че през 2013 година Захариев отишъл в Сирия с желанието да се включи в терористична формация. Не е бил признат поради липса на бойна подготовка. Иван Захариев достигнал до Сирия със самолети от Сидни, през Сеул, Истанбул и гр. Хатай, Турция. Поддържайки фейсбук контакт с лице с букви „ ST “ (който прехвърлял хора от Турция в Сирия), в покрайнините на Хатай, Захариев попаднал в укритие с други лица, тръгнали към Сирия и разказани от самия него като „ бойни приятели “. Заедно с тях той бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска войска. Там незабавно почнало образованието му да борави с автомат „ Калашников “. Престоят му в Сирия обаче се оказал къс, поради липса на бойна подготовка.

За да я придобие, той се върнал в Австралия, само че там образованието по пукотевица се оказало скъпо. По-късно отпътувал за Мароко, откъдето напролет на 2016 година дошъл в България - проучил, че тук е много по-евтино образованието в пукотевица. В интервала от юли до август 2016 година Захариев е посещавал стрелкови клуб в столицата, където се е учел да борави с огнестрелно оръжие, в това число и с автомат „ Калашников".

Пред непознат жител, с който се срещнал в софийската джамия „ Баня Баши “, Захариев приказвал за ДАЕШ /"Ислямска държава" - бел.ред./, както и че би трябвало да се върви в Сирия и да се бият с другите. Заявил, че обича ДАЕШ и познава лице от Турция, което провежда заминаването за участие в организацията.

При проучване на скайп връзката на Захариев, са открити негови писма до джихадисти. Установена е връзка за контакт с лице, вербувало американски жители за бойци на „ Ислямска страна “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР