За първи път в България ще гостува изложба на един

...
За първи път в България ще гостува изложба на един
Коментари Харесай

Фотографии, запечатали Фелини и Уди Алън, можем да видим в СГХГ

За първи път в България ще гостува галерия на един от най-уважаваните и авторитетни фотографи в света - Мери Елън Марк. Тя отваря порти идващия вторник, 27 март , и може да бъде забелязана в Софийска градска художествена изложба (СГХГ) до 22 април и включва 47 черно-бели фотографии, измежду които портрети от снимачните площадки на " Апокалипсис в този момент ", " Слийпи Холоу ", " Сатирикон ", " Тутси ", " Едуард и ножиците ", " Планетата на маймуните ", " Австралия ", " Вавилон ".
Творчеството на Мери Елън Марк ще бъде показано с отворена лекция на 28 март от 18:30 ч. в (СГХГ) от нейния галерист Хауърд Грийнбърг (Ню Йорк), който е измежду 25-те най-влиятелни персони в актуалната снимка.

Федерико Фелини на снимачната площадка на " Фелини Сатирикон ", 1969; фотограф: Мери Елън Марк
Мери Елън Марк обикаля света в продължение на пет десетилетия, отразявайки с висока степен на хуманизъм едни от най-важните културни и субкултурни феномени на 20 в. Приживе е приета за легенда, освен поради своите детайлни проучвания върху живота на обществените маргинали, само че и с помощта на особения си взор към едни от най-големите имена в артистичния свят. Пред обектива на Мери Елън Марк застават Марлон Брандо, Джони Деп, Шон Пен, Уди Алън, Федерико Фелини, Джеф Бриджис, Сара Джесика Паркър и доста други звезди.

Джеф Бриджис на снимачната площадка на " Американско сърце ", 1991; фотограф: Мери Елън Марк
В същото време Марк документира задачи на Майка Тереза, минава зад завесата на едни от най-големите индийски циркове, отразява метода на живот в поделение за душевноболни дами в Съединени американски щати. Фотоесето й за избягали от домовете си деца в Сиатъл се трансформира в основата на номинирания за Оскар филм " Streetwise ", чийто режисьор и оператор е нейният брачен партньор, Мартин Бел.

" Малката " пука балонче (от " Живот на улицата " ), Сиатъл, 1983; ​фотограф: Мери Елън Марк
Първата галерия на Мери Елън Марк у нас ще забележим в границите на платформата " Майстори на фотографията ", основана от фондация МУСИЗ и фондация " Америка за България ", и подкрепяна за пета поредна година от VIVACOM Art Hall.
В допълнение към работата си, в продължение на близо 30 години Мери Елън Марк води фотографски курсове, а професионалните й разсъждения са включени в една от последните й книги - " Mary Ellen Mark on the Portrait and the Moment ". Автор е на 21 книги, голям брой изложения, разгласява фотоесета и портрети в издания като LIFE, New York Times Magazine, The New Yorker, Rolling Stone и Vanity Fair.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР