За първи път в България се проведе лечение на пациенти

...
За първи път в България се проведе лечение на пациенти
Коментари Харесай

В УМБАЛ Св. Георги лекуват метастази с кибернож

За първи път в България се организира лекуване на пациенти с метастази в „ преносими органи “ посредством стереотактична радиохирургия с кибернож. Високотехнологичната процедура се организира в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ " Св. Георги " - Пловдив.



От началото на предходната седмица са минали общо 6 пациенти с разнообразни тумори. Трима от тях са постъпили с метастази в белия дроб, двама с метастази в черен дроб, а един пациент - с израстък на панкреаса.

Уникалното на системата кибернож е, че тя освен следи придвижванията и дишането на пациента в действително време, само че и симулира дихателния цикъл и се движи дружно с него. Няма различен ускорител, който толкоз точно да наблюдава тумора и да защищава сериозните органи, изясни доктор Мария Влайкова, шеф на клиниката. По време на облъчването пациентите са в удобно положение.

Процедурата е безболезнена и не се изисква упойка

Съдействие на екипа на Клиника по лъчелечение оказват експерти, изпратени от компания „ Медител Хелткеър България “ ООД, които се грижат за техническото обслужване на системата. По този мотив в България от началото на седмицата е и известният физик Надир Кючук.

Пациентите, които се насочват за лекуване с кибернож, са с тумори, които са оперирани неведнъж, само че с рецидиви, пациенти, чиито тумори са неоперабелни, или пациенти, чието здравословно положение не разрешава осъществяване на интервенция. Подходящи за лекуване са тумори с размер от 1,5 до 4 см.

Роботизираната система Cyberknife на американската компания Accuray е неинвазивна опция на хирургичния способ за лекуване на тумори на всички места в човешкото тяло. Прецизността на киберножа разрешава да се лекуват голям брой лезии, в това число такива, които се считат за невъзможни за опериране. Досега тези пациенти се препращаха към разнообразни онкологични центрове в Европа, което забавяше и неведнъж оскъпяваше лекуването им, разясни доктор Влайкова.

Киберножът е система, която удостоверява и наблюдава мястото на тумора и разрешава автоматизирана отплата на придвижванията на пациента по време на лекуване - насочва лъчите и в действително време следи избраната за операция зона, като

защищава здравите тъкани в оптималната степен от облъчване.

За планиращия развой се употребява 4D компютър томограф, посредством който се улавя придвижването на тумора в преносимите органи - бял дроб и стомах.

За заплануване на пациенти, подобаващи за лекуване посредством радиохирургия, е належащо в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ " Св. Георги " да се показват копия от медицинските документи на болния - епикризи, извършени образни проучвания (КТ, ЯМР, PET/CT), документи от предишни облъчвания, решения на онкологични комисии и ПКК.

Апаратът е ситуиран в База I на най-голямата болница в Южна България на бул. ”Васил Априлов” 15A. Приемане на документите се прави след предварителна спогодба на телефони 032/602 330 и 0887/70 56 36.

Документите ще бъдат прегледани в границите на 1 до 3 работни дни. При утвърждение ще се назначат дата и час за проучване, за които пациентите могат да се осведомят по телефона или на място, уведомяват от лечебното заведение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР