За първи път в България са установени двата най-нови подварианта

...
За първи път в България са установени двата най-нови подварианта
Коментари Харесай

Установиха най-новите подварианти на омикрон и у нас

За първи път в България са открити двата най-нови подварианта на омикрон - BQ.1.1. и BM.1.1.

Това оповестиха от Национални център по заразни и паразитни заболявания.

Има данни, че антителата, дейни към други разновидности на SARS-CoV-2, са с по-ниска успеваемост към BQ.1.1. Към този миг няма клинични данни за по-тежко протичане на болестта, породено от BQ.1.1. и BM.1.1. Пробите са взети в 13 области на страната в интервала 11.09-12.10.2022 година Всички изследвани проби са на омикрон.

Здравният министър Асен Меджидиев удължи до 2 ноември заповедта с противоепидемичните ограничения, свързани с COVID-19. Маски на този стадий се изискват единствено в лечебните заведения и обществените заведения за деца и възрастни. Изключение от условието има за деца до 6-годишна възраст.

Заповедта планува и други ограничения като това всички лица, които не са от едно домакинство, да съблюдават отдалеченост от 1,5 м на открити публични места, както и постоянно проветряване на офиси и работни места. Все още е целесъобразно където е допустимо институциите да оферират онлайн услуги, а работодателите да оферират отдалечена работа.

В Европейски Съюз случаите на COVID-19 порастват, само че у нас понижават, въпреки и нищожно.

Днес да вземем за пример са регистрирани 619 нови случая на фона на 630 предишния четвъртък. Данните обаче надали са прекомерно реалистични, защото заради релативно лекото протичане на вируса болшинството от инфектирани не си вършат проби.

При хоспитализациите също не се следи значително покачване - сега в болница има 700 души с затруднения след ковид, а предишния четвъртък са били 692.

За миналите две седмици 89 души са умряли в резултат на коронавирусна зараза.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР