За първи път в България кардиохирурзи от УМБАЛ Проф. д-р

...
За първи път в България кардиохирурзи от УМБАЛ Проф. д-р
Коментари Харесай

Нова генерация изкуствено сърце имплантираха на мъж в болница „Чирков“

За първи път в България кардиохирурзи от УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “ сложиха нова генерация изкуствено сърце Heart mate II I, оповестиха от лечебното заведение. Устройството е вградено на 37-годишен пациен т с терминална сърдечна непълнота, дължаща се на дилатативна кардиомиопатия.

37-годишният мъж постъпва в лечебното заведение с последна форма на сърдечна непълнота , със признаци на зной , сърцетуптене и отмалялост . Помпената функционалност на сърцето е отслабнала фрапантно и доближава 10-15%. Състоянието му постанова или трансплантация или слагане на различен тип устройство, което да подкрепи сърцето, до момента в който изчака подобаващия донор.

Операцията е осъществена от екипа на проф. Димитър Петков, който вгради изкуственото сърце Heart mate III. Пациентът е в положително общо положение и е вкаран в листата на чакащите за сърдечна трансплантация.

Новата генерация изкуствени сърца Heart mate III са най-иновативните и щадящи организма устройства. Пациентите имат по-дълъг интервал на прекарване, сравним съвсем с този на една сърдечна трансплантация. Българските пациенти към този момент ще са изцяло равностойни с пациентите от останалите развити страни, в които от години се вграждат такива устройства. УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “ е единствената болница в България, в която се слагат изкуствени сърца от най-ново потомство.  

В края на октомври предходната година в лечебното заведение имплантираха сполучливо изкуствено сърце на още един млад мъж. Пациентът е признат в лечебното заведение, откакто е изписан от друга болница. Пациентите с изкуствени сърца могат да водят свободен метод на живот, без тежка физическа работа. Те носят дребна чанта с две акумулатори, включени към компютър, които се зареждат от време на време. При нужда компанията производител има грижата да заменя батериите. Изкуственото сърце се заплаща от НЗОК.
 УМБАЛ Чирков УМБАЛ
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР