За първи път в България беше извършено хибридно образно изследване

...
За първи път в България беше извършено хибридно образно изследване
Коментари Харесай

За първи път в България направиха хибридно образно изследване при простатен карцином

За първи път в България беше осъществено хибридно нагледно проучване при заболели с простатен карцином. Това се случи под управлението на проф. Костадинова и младите експерти в Клиниката по Нуклеарна медицина към Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център - лекари, химици, фармацевти, лаборанти, сестри.







Тази новаторска технология, която приближава и механически българските експерти до най-хубавите равнища в международната медицина, разрешава ранно и допустимо най-точно онагледяване на карцином на простатата след неговото коренно лекуване, неговия етап при новооткрито заболяване с висок риск и разрешава на пациентите да разчитат на най-прецизните проучвания към този момент и у нас.



Новият радиофармацевтик или контрастното вещество, с което пациентите биват третирани по време на проучването е в сходство с последните международни стандарти и допустимо най-щадящо за организма. Самото проучване оказва помощ на лекарите да онагледят рецидива при пациенти с простатен карцином в по-ранен етап, при доста ниски стойности на туморния маркер, недостижимо до момента с другите образни проучвания.



"Изключително радостни сме, че точно в нашата клиника за пръв път в България беше осъществено проучване на международно равнище на пациент с простатен карцином. То мина сполучливо и резултатите, които получихме от него ще ни дадат опция за назначение на едно по-персонализирано лекуване на пациента “, сподели проф. доктор Ирена Костадинова, дмн, началник Клиника по ядрена медицина в Аджибадем Сити Клиник, представен от Канал 3.



Процедурата стартира с подготовката на пациента за слагането на радиофармацевтик, което лишава по-малко от час. Самото проучване с най-високочувствителен ПЕТ-КТ скенер с 5 рингов детектор минава през няколко стадия и дава опция болните да бъдат изследвани за по-кратко време и с по-малко количество въведена радиоактивна субстанция. По този метод се икономисват редица неудобства от едно дълго протичащо проучване и се понижава лъчевото натоварване.

"Благодаря особено на доцент доктор Давидов и проф. Костадинова, че имах шанса да съм първия българин подложен на това изследаване, което ще даде най-точна картина на здравословното ми положение ", сподели Стоян Стоянов, първият пациент, който се подложи на хибридното нагледно проучване в Аджибадем Сити Клиник.

"Въвеждането на новото проучване ще разреши на нас пациентите да разчитаме освен на отлични експерти, само че и на актуалните способи в медицината и в България, което ни икономисва и средства, и пътувания в чужбина по време на лекуването ".

Крайният резултат от новаторската диагностика е смяна на лечението до 54% от пациентите с рецидив и назначение на персонализирано лекуване. При 10% от болните с начално стадиране, лечебният режим също дсе трансформира и се назначава съответна терапия.Оптимизирането на лечебния проект води до икономисване на средства от други скъпоструващи инвазивни и неинвазивни проучвания и доста старания и паники на пациента и лекаря.

Освен за пациентите новото проучване ще бъде от изгода и на уролози, медицински онколози, лъчетерапевти и експерти по нуклерна медицина.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР