За първи път в България – египетски лешояд, отгледан на

...
За първи път в България – египетски лешояд, отгледан на
Коментари Харесай

За първи път в България – египетски лешояд, отгледан на затворено, с поколение в дивата природа

За първи път в България – египетски лешояд, отгледан на затворено, с потомство в дивата природа
За първи път в България египетски лешояд, отгледан на закрито, даде потомство в дивата природа, оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). Това е едвам вторият сходен случай в Европа и е исторически триумф за възобновяване на най-застрашеният от изгубване тип на Балканския полуостров, прецизират от сдружението.
Женският лешояд Изи е излюпен в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани
през 2019 година, а година по-късно е освободена в дивата природа на Източни Родопи от екип на Българско дружество за защита на птиците. За последните пет години тя пропътува хиляди километри сред местата за зимуване в Африка и новият си дом в Източни Родопи, допълват еколозите.
Мъжкият е Лъки, див мъжага, кой е маркиран с GPS предавател.
През миналата есен двата лешояда са летели до южна Турция, разделили са се, само че още веднъж са се събрали и по всичко проличава, че двамата са всеотдайни родители и грижливо отглеждат подрастващите две дребни в гнездото.
Сестрата на Изи  – Зара, също снесе яйца тази година и скоро ще бъде ясно дали и тя е съумяла да излюпи малко, излиза наяве от известието.
Програмата за укрепване на популацията на египетския лешояд в България започва през 2018 година и досега пет от освободените египетски лешояди са достигнали полова зрялост и са взели участие в сформирането на двойки в дивата природа,
само че това е първото сполучливо размножаване, допълват от сдружението за отбрана на птиците.
През февруари тази година, след 31 години две двойки черни лешояди още веднъж заеха гнезда в Източни Родопи, съобщиха от Българско дружество за защита на птиците. Новосформираните двойки се състоят от четиригодишни птици, освободени през 2022 година Гнездата са изкуствени и издигнати от екип на Българско дружество за защита на птиците и Фондация „ Карталско гнездо “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР