За първи път у насРавинът на Нидерландия и бивши израелски

...
За първи път у насРавинът на Нидерландия и бивши израелски
Коментари Харесай

Гешев събира висши прокурори от Европа

За първи път у нас
Равинът на Нидерландия и някогашни израелски министри разискват битката против закононарушенията от ненавист

Форумът открива вицепрезидентът Илияна Йотова

Главният прокурор Иван Гешев събира в София високопоставени прокурори от Европа, еврейски духовници, измежду които и равин №1 на Нидерландия Бенямин Якоб, някогашни израелски министри, представители на правозащитни организации. Поводът е провеждането на двудневна интернационална конференция при започване на идната седмица, в която ще се набележи юридически отговор на възходящите закононарушения от ненавист в Европа. Събитие от сходен мащаб се организира за първи път у нас.

Форумът ще бъде открит от вицепрезидента Илияна Йотова. В София идват основните прокурори на Румъния, Литва и Словения - Габриела Скутеа, Нида Грунскене и Драго Шкета, както и заместител основните прокурори на Албания и Сърбия.

Гости на форума ще бъдат и двама някогашни министри от Израел – на науката и технологиите Елиезер Сандберг и Аюб Кара – на връзките. „ България е вратата на Израел и Близкия Изток към Европейски Съюз “, сподели в изявление за „ Труд “ през 2020 година Аюб Кара. Съорганизатор на събитието е Европейската еврейска асоциация, чийто президент равин Менахем Марголин ще насочи одобрение към участниците. С видеообръщения ще се включат и ръководителят на Правната комисия в Европейския парламент Адриан Васкес Лазара, българският евродепутат Илхан Кючук, както и Манфред Вебер, ръководител на групата на ЕНП в европарламента.

Освен против деянията на антисемитизъм, особено внимание ще бъде отделено и на противодействието на закононарушенията, предизвикани от етническа принадлежност или полова ориентировка, както и зачестилите прояви на тирада на омразата в онлайн пространството.

Международната конференция в София ще бъде последвана от още едно събитие, отдадено на паметта на жертвите от Холокоста, в което водеща роля ще имат български прокурори и следователи. По мотив 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи двете магистратски организации - Асоциация на прокурорите и Камарата на следователите, стартираха акция по построяването на монумент, който да уважи заслугата в този човечен акт и на българските адвокати. Внушителният паметник ще бъде ситуиран в градинката против Еврейския културен дом на бул. „ Ал. Стамболийски “ в столицата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР