За първи път у нас изкуствен дъжд ще спасява земеделски

...
За първи път у нас изкуствен дъжд ще спасява земеделски
Коментари Харесай

За първи път заваля изкуствен дъжд в България

За първи път у нас неестествен дъжд ще избавя аграрни площи, застрашени от сушата. На летището край русенското село Щръклево беше тествана нова пробна технология за предизвикателство на превалявания.

Подобни системи за битка с климатичните промени от години се ползват сполучливо в страни като Китай, Япония и Обединените арабски емирства.

" Машината за дъжд " в действителност е аероплан, претрупан със специфични резервоари, създадени в България. Във въздуха те разпръскват дребни частици сребърен йодид, който се свързва с водните пари и ги трансформира в дъжд. Процесът лишава няколко минути.

" Могат да се " засеят " десетки хиляди квадратни километра даже с един полет. На самолетите също има инсталирани радари, които ни оказват помощ в непосредствена непосредственост пред самолетите да оценим кои облаци да " засеем ", съобщи Денислав Бончев, метеоролог.

Модерната система би могла да се приложи и в битката с градушките, само че тогава химичният реагент би трябвало да е в по-големи количества.

" Това са аерозолни микрочастици, които служат за изкуствени кондензационни ядра надлежно при градушките – понижават размера на градушката ", добави Виктория Пенчева, метеоролог.

Опити за предизвикателство на неестествен дъжд се вършат и в прилежаща Румъния.

" Румънците са доста удовлетворени и възнамеряват в скоро време да го трансфорат в една дълготрайна стратегия, като имат доста позитивни резултати ", сподели още Денислав Бончев, метеоролог.

Експериментите с новата технология у нас ще продължат и през лятото, до момента в който стане ясно дали ще бъде въведена в земеделския бранш.

В същото време сушата тревожи стопаните в Добруджа, където от началото на годината са паднали единствено 22 литра дъжд. Заради топлото време пшеницата е останала дейна през зимата и следва оглед на посевите, заяви Българска национална телевизия.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР