За първи път у нас Интернешънъл арморд груп (International Armored

...
За първи път у нас Интернешънъл арморд груп (International Armored
Коментари Харесай

За първи път у нас показват българската бойната машина РИЛА 8x8

За първи път у нас " Интернешънъл арморд груп " (International Armored Group - IAG) демонстрира бойната машина на пехотата РИЛА 8х8 . Компанията ще създава най-малко две модификации на най-новия си брониран автомобил в бъдещия си цех в Бургас. Това оповестиха от компанията, която има щанд на Международната профилирана галерия " Хемус 2022 " в Пловдив и където е изложен бронираният автомобил.

Автомобилът се оферират в няколко конфигурации, като първите две са А и Б. Машините са от ново потомство, с изключителни механически и тактически характерности, които могат да се надграждат. Посетителите на " Хемус 2022 " ще видят РИЛА 8х8 в настройка Б. Силно предпазеният модулен корпус на автомобила съставлява многофункционална платформа, в която могат да се интегрират разнообразни типове съоръжение за потребностите на армията. РИЛА 8x8 разполага с отлични балистични отбрани по стандартите на НАТО - STANAG 4569 равнище 4 на бронята.
 
 Българска телеграфна агенция

По данни на компанията производител, всички конфигурации на РИЛА 8x8 са с без значение окачване, което им дава опция за бързо и гладко напредване по неравни терени. Задвижват се от турбо дизелов мотор, с невисок разход на гориво, като доближават оптималната скорост от 100 км/ч и имат ресурс от ход не по малко от 700 км. Брутното тегло на РИЛА 8x8 Б, демонстрирана на ревюто, е 26 тона, а на РИЛА 8x8 А е 27 тона . Машините преодоляват надолнище при нанагорнище 60 % и непряк надолнище 30 на 100. Конструирани са с автоматизирана трансмисия и двустепенна раздатъчна кутия. В тях има вграден интегриран екран за ръководство на електрониката, а при положение на пожар са подсигурени с автоматизирано гасене. РИЛА 8x8 побира до единадесет души екипаж, като машините са проектирани по този начин, че да обезпечат комфортно и безвредно пътешестване. Преносими са с железопътен, морски и въздушен превоз.

Освен РИЛА 8х8 Б, на ревюто " Хемус 2022 " International Armored Group показва и тактическото транспортно средство РИЛА 4x4 MRAP и бронетранспортьора Jaws. Тя е измежду първите бронирани коли, тествани в България по стандартите на НАТО, взаимно с нидерландската сертифицираща лаборатория TNO. Проведените тествания на транспортното средство на полигона до с. Змейово са по стандарт NATO STANAG 4569 – равнище 4a и 4b за отбрана от гърмеж 10 кг тротил и непряк гърмеж 50 кг тротил. РИЛА 4х4 MRAP дава отговор на всички условия на НАТО.

Бронираният автомобил може да бъде надграден с полицейско или военно съоръжение на купола, в това число с въртящ се на 360° модул с оръжие, автоматизирана оръжейна станция с дистанционно управление , системи за термовизионни камери за наблюдаване, гранатомети, затъмняващи светлини и доста други. РИЛА 4х4 MRAP работи с 24V електрическа система и има опция за без значение окачване. Побира екипаж от 10 души.
 
 Българска телеграфна агенция

Различните конфигурации на РИЛА 8x8, както и други модели б ронирани коли на IAG, ще се създават и в България. В края на април компанията разгласи, че ще влага минимум 20 милиона лв. в цех в Индустриална зона - Бургас, на повърхност от 150 000 кв. м, с над 300 чиновници, като се чака главното индустриално хале да е приключено през 2024 година Преди това IAG ще започва стратегии за практическо образование на експерти.

IAG е измежду международните водачи в отбранителния бранш, с портфолио от над 150 модела бронирани коли, в това число за организации като Организация на обединените нации, НАТО, страни от Европейски Съюз. Компанията има индустриални бази и в Съединени американски щати, ОАЕ и Турция, както и филиали в още редица страни. Голяма част от машините на IAG имат най-високо равнище на балистична сертификация BRV 2009 VR7, както и NATO STANAG 4569. Основател и притежател на IAG е доктор Антон Стефов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР