За първи път у нас COVID-19 официално бе открит точно

...
За първи път у нас COVID-19 официално бе открит точно
Коментари Харесай

Първият заразен с COVID-19 у нас разказва за ужаса и последствията година по-късно

За първи път у нас COVID-19 публично бе открит навръх 8 март (петък 13-и) предходната година. Един от първите инфектирани с него е 72-годишният Илия Даскалски от плевенското село Телиш. Година по-късно той и брачната половинка му Райна описаха за конфликта с непознатото заболяване и страха от незнайното.

Днес Илия се усмихва, само че тъкмо преди една година неговият смях е бил единствено фантазия, тъй като той се разболява тежко при започване на март. 

" Усетих се, че главата ми се вие и въздухът ми стопира, нямам мощ, изнемощял съм ", споделя Илия. Един ден му прилошава и припада в двора на къщата им. Съпругата му незабавно се обажда на спешна помощ. Разбират, че Илия е с двустранна пневмония, макар че даже не кашля. Така той се оказва един от първите случаи на COVID-19 у нас.

" Когато пристигнах на себе си, сестрите не ме оставиха и за една секунда, трепереха, те са родени за медици ", добавя възрастният мъж.

Предполага, че се е заразил, до момента в който чака на опашка пред аптеката, а шокът от непознатото е за всички в селото, които до момента са чували за COVID-19 единствено по малкия екран.

Илия споделя, че Господ го обича и че има защо да живее още. Следват радостни моменти както за него, по този начин и за фамилията му.

" Най-щастлив се почувствах на бала на внучката ми ", споделя той. Днес заболяването за него е единствено спомен, за който обаче му припомнят провалите.

" Задушава ме понякога, нямам въздух ", споделя Илия. Сега той и брачната половинка му мечтаят за здраве и един ден да видят сватбата на внуците си, само че първо ще се имунизират.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР