За първи път Toyota проведе тестове на робот – домашен

...
За първи път Toyota проведе тестове на робот – домашен
Коментари Харесай

Робот се грижи за парализиран военен

За първи път Toyota организира проби на робот – домакински асистент на територията на Съединени американски щати, съобщи Profit.bg.

Автомобилният производител, който влага много старания в създаването на роботи, прекара 3 дни в проби с неподвижен рейнджър от американската войска. Домашният асистент е изпълнявал задания, като носене на вода и леки закуски, отваряне на входната врата и други. Експериментът е ранна стъпка в посока изработването на машини, които да са в употребява на възрастни хора или такива със затруднени двигателни функционалности.

„ Невероятно е ”, разяснява преживяването рейнджърът Роми Камарго. „ За мен е фактически конфортно да мога да върша всякакви неща и да не съм подвластен от никого ”, споделя мъжът. Военният е неподвижен в резултат на патрон, попаднал във врата му преди 9 години в Афганистан. Сега той живее със фамилията си в Тампа, Флорида. Камарго и неговата брачна половинка Габи ръководят неправителствена организация за поддръжка на хора с пострадвания в региона на гръбначния дирек, написа CNN.



За задачите на опита Камарго и Toyota са изготвили лист от задания, които роботът да опита да извърши. На първо място било да носи вода. Мъжът би трябвало да пие по към 5 литра вода дневно, с цел да поддържа функционалността на бъбреците си. Медицинската сестра и неговата брачна половинка обаче не всеки път са в близост, с цел да му донесат бутилка вода. За да носи живителната течност, от Toyota слагат QR код на бутилката, тъй че роботът да може елементарно да я разпознава.

Интериорът на дома на Камарго е картографиран, по този начин,че роботът да може да се движи безвредно сред мебелите и впрочем. Машината разчита също по този начин на топлинни датчици, с цел да „ вижда ” какво прави. Домашният асистент е оборудван с огромна механична ръка, с цел да прихваща обекти. В различен тест Toyota употребява технология за различаване на лица, с цел да може роботът да отваря вратата на Камарго, защото, в случай че той се намира извън, без да е взел телефона си със себе си, това би било предизвикателство за него.

За задачата Toyota са сложили камера пред входната врата. Когато тя разпознае лицето на мъжа, роботът, който е вътре в дома му, незабавно се заема с натискането на специфичен бутон, отварящ входната врата. По машината към момента има доста да се работи. Засега тя не може да цялостни бутилката с вода независимо. Дъг Мур, основен управител в плана на Toyota, показва, че компанията мисли по какъв начин да усъвършенства интеракцията на робота с хора. 

В дълготраен проект, народи със застаряващо население, като Япония да вземем за пример, вероятно ще са в центъра на търсенето на сходни домашни помощници. Ще минат години, преди машините да са изцяло готови, само че Камарго е изпълнен с вяра. „ Просто да знам, че това ще помогне на толкоз доста хора, за мен е ужасно ”, споделя мъжът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР