За първи път спира доброволно на вдигната палка и не

...
За първи път спира доброволно на вдигната палка и не
Коментари Харесай

Странният случай на Лъвицата, който запалва крадени джипове, но други ги карат

За първи път стопира непринудено на вдигната палка и не бяга, само че е с кокаин – дали пък този път някой не му е сипал дрогата в питието

Дали след над 20 арестувания за обири на коли Светослав Петков-Лъвицата ще бъде наказан, въпреки и за шофиране с кокаин?

Това е въпрос, който се разисква в коридорите на столичната и националната полиция след следващия арест на славния автокрадец. Прякорът му Лъвицата е от дете. Тогава бил захласнат от филмчето за лъвицата Елза, гласи едната версия. А другата, която е някак по-мъжествена е, че в софийския зоопарк го нападнала лъвицата и едвам се избавил.

На 4 декември 2023 година следобяд Светослав Петков, може би за пръв път в живота си, непринудено спрял на полицейски патрул. Последвалият тест на място за дрога отчел приложимост на кокаин. Той отказал да даде кръв и по закон се одобряват показанията на уреда, употребен при прекъсването. Така Лъвицата рискува до 3 години затвор, санкция от 500 до 1500 лв., както и да заплати цената на колата, която се води фирмена.

Още занапред обаче служители на реда считат, че Лъвицата ще извади следващия трик от ръкава си, както е правил постоянно. И дават образец за случай, когато техен сътрудник го засякъл зад кормилото на джип. Криминалистът питал Петков дали е откраднал автомобила, той отрекъл. Веднага по-късно натиснал газта и липсващ, а информация посочила, че джипът е краден. Петков обаче съумял да се изплъзне. На шестия ден се появил с записка от бургаски хотел, че по време на преследването е бил на отдих в една от стаите. Нямало записи от камерите в хотела, тъй като се пазели единствено 5 дни. А той пък бил благосъстоятелност на майката на Лора Александрова, половинка на посочения за първи лейтенант асистент на Петков – Георги Воденичаров-Кико.

20 дни по-късно хотелът бил обран,  а бургаските криминалисти открили, че записите от камерите се съхраняват не 5 дни, както ги убеждавали ятаците на Лъвицата, а 14 дни. Но фрагментите, на които сякаш трябвало да демонстрират отдъхващия Петков, към този момент били изчезнали.

Именно с Воденичаров Петков бе засечен от криминалисти през октомври 2018 година. Двамата отмъкнали джип. Петков единствено го отворил и запалил, а Кико, прочут и като Чепика, седнал да кара. Лъвицата тръгнал с “работната ” кола.

При последвалата полицейска засада Воденичаров бе арестуван, а Петков избяга. Предаде се след месец. След като на първа инстанция съдът го пусна, на втора прокурорката Теодора Златева не изиска арест за Лъвицата. Тя не стимулира решението си пред Софийския градски съд и Петков остана на независимост.

Запитана за странната позиция отвън правосъдната зала, Златева съобщи, че няма ДНК на Петков като доказателство, което да го свързва с кражбата. Всъщност по ключа, направен, с цел да се възпламени краденото беемве, бе открит негов генетичен материал, сочат материалите по делото. Такъв е открит и по автомобила, с който той бяга от мястото на престъплението. Тогава катастрофира и работната кола, отваря се ербегът. По него има кръв от Петков, който  другояче не отхвърля, че е карал колата,  само че твърди, че във въпросната вечер си е бил у дома.

За пръв път Петков участва в полицейските сводки през 2002 година, отново за кражба на кола. Освободен е без обвиняване.

Днес против него се точат упоменатите каузи, плюс още 2. Едното е за тайфа за обири на коли, която работила от 2005 до 2007 година. Обвинителният акт е импортиран през 2019 година в съда и разбираемо редица очевидци споделят, че не си спомнят нищо.

По делото има СРС-та, само че едва ли ще оказват помощ, защото групата употребила  интересни кодови думи при общуването си. “Маргелица ” значело “Мерцедес ”, а “Олимпиада ” – “Ауди ”. “Пастет ” пък не била готварската примес, а “Фолксваген Пасат ”. С “1 на 0 ” член на групата казвал на другарите си, че е откраднал една кола.

Според обвиняването Петков е бил член на бандата, чийто водач бил Георги Георгиев – Бакалина. Колите се продавали на части. Кико също е в нея, както и Ярослав Димитров-Яро.

Той се прочу, откакто ядоса тогавашния министър председател Бойко Борисов през 2015 година Димитров бе сниман да краде кола, до момента в който е под домакински арест. Оттогава натрупа няколко присъди, лежа в пандиза, избяга от служители на реда, а месеци по-късно го хванаха при рутинна инспекция.

Срещу Петков има още едно дело за тайфа за обири на коли, което към момента се проверява.  По него е упрекнат за укривателство на джип на молдовец. Автомобилът е бил отмъкнат в София, само че полицията го разкрила. Още същата вечер колата отново е отмъкната от паркинга на 4-о районно управление (на МВР). Според обвиняването зад това е стоял Кико. Тъй като джипа го няма, обвиняването е за вещно укривателство. По същия член Петков е упрекнат и за джипа, с който служител на реда го видял.

Причината – през 2015 година в Наказателния кодекс нямаше член за кражба на кола. Подобно закононарушение се водеше незаконно лишаване за “ползуване ”. Затова при акции  служителите на реда чакаха бандитите да подкарат колата – в противоположен случай получаваха обвиняване единствено за взломяването  на автомобила, което се санкционира прекомерно леко. Така се стигаше до гонки, в които даже да бъде заловен бандитът, постоянно имаше материални вреди в най-хубавия случай. И трябваше да ги видят първо да разбият нарочената за похищение кола, тъй като, в случай че единствено се возят в нея, ги упрекваха за вещно укривателство.

Днес към този момент има член за обири на коли. Но Лъвицата не е упрекван по него. Казват – тъй като единствено пали колата, а Кико кара. Но по делото за каране дрогиран Кико няма по какъв начин да бъде намесен. Надали ще даде показания, че е поставил кокаин в питието на Петков. Но кой знае – може да се окаже, че полевият тест не е сертифициран. Дотогава хората ще се чудят по какъв начин Петков не е осъждан.

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР