За първи път софиянци пътуваха с т.нар. зелен билет на

...
За първи път софиянци пътуваха с т.нар. зелен билет на
Коментари Харесай

​За първи път софиянци пътуваха със зелен билет заради мръсния въздух

За първи път софиянци пътуваха с така наречен " зелен билет " на цена от 1 лев, откакто два следващи дни превишението на фини прахови частици във въздуха беше над 200 микрограма на пространствен метър, което е 4 пъти над допустимата норма. Така Столичната община се бори със нечистия въздух в града.

София

Днес стойностите на фините прахови частици в някои региони на София доближиха от 4 до 6 пъти над нормата. Най-мръсен е бил въздухът в Красно село, Надежда, Младост, Павлово и Дружба.

Повече от 10 000 души избраха да употребяват градския превоз и да слязат от колите, като за 1 лев те можеха да се возят в цялата градска мрежа с пуснатия от Общината " зелен билет ".

Много софиянци избраха да се качат на Витоша и да подишат чист планински въздух. Част от тях чуха апела на Общината да оставят колите и да стигнат до Витоша с рейс. Повод за това беше и даденото по-рано през тази седмица заричане от общината да пусне повече автобуси по линия 63 и 66. Наш екип ревизира дали в действителност има задоволително рейсове до Витоша.



По пътя към " Златните мостове " виждаме десетки паркирали коли. Малко преди крайната точка, рейсът едвам съумява да се провре сред спрелите коли. Те са пристигнали преди 11 часа, тъй като всеки след този час е отклоняван от полицейски екип. А в рейса настроението беше минорно. При типа на камерата, планинарите започнаха да се оплакват.
Иван Васев: Има единствено няколко рейса денем, те са от Втората международна война. Сутринта бяхме 200 души в рейса. Не работят въжените линии, не работят рейсовете. Това е цялостно безсрамие от страна на общината. Антоанета Девинска: Действително бяхме прилепени един до различен, който както могъл да стъпи по този начин. С доста амортизирана техника. Целият замърсен въздух влиза тука в рейса. Проф. Мария Чавдарова: Ние се качихме с 66 до Алеко. На всеки завой просто блокира рейсът. Имаш възприятието, че ще се разпадне. Евгени Крусев, зам.-кмет по превоз в Столичната община: Днес са пуснати спомагателни рейсове по линии 63 и 66. Сега ще пуснем още спомагателни, защото натоварването на тези линии е повишено. Хората избират да се качат в планината. Ние реагираме незабавно съгласно обстановката.
Според туристите обаче спомагателните рейсове не са задоволителни и реакцията на общината е закъсняла. Екипът ни откри още, че водачът на рейса не продава зелени билети.
Виктор, водач: Зелен билет не са ни дали. Имам единствено от 1, 60 билети.
Българска национална телевизия: Кога разбрахте, че има зелен билет?

Сега разбрах от хора, само че аз нямам.
Тихомир Димитров е пристигнал с автомобил, тъй като не може да разчита на градския превоз. Според него интервалът на придвижване също е неприемлив.
Тихомир Димитров: С две деца е доста мъчно по различен метод да се качиш.
Българска национална телевизия: Автобусите не са ли опция?
Сутринта в случай че ги бяхте видели, висяха хора по вратите. Не може такова нещо.
Според туристите би трябвало да има постоянен превоз до Витоша всеки ден, а освен в почивните дни. А тези софиянци, които не могат да се спасят в планината от смога, би трябвало да вземат специфични ограничения против мръсния въздух, изключително в случай че са астматици и хронично заболели или деца.
Д-р София Ангелова, ръководител на Националната асоциация по профилактика на белодробните заболявания: Да бъдат с компактно оплетени шалове, компактно завързани до нослетата. За да могат шаловете да изпълнят функционалността на стопляне на въздуха и пречистване на частиците въпреки това.
Медиците предизвестяват, че хората не би трябвало да си купуват медицински маски против смога, тъй като те не могат да филтрират фините прахови частици. Затова към този момент дебелият вълнен шал си остава единствения способ за предотвратяване от мръсния въздух.

Освен в София, въздухът през днешния ден е бил рисково замърсен и в Смолян, Пловдив, Перник, Благоевград, Плевен, Велико Търново и Русе.

По-рано през днешния ден писателят и публицист Юлиян Попов пусна във Facebook профила си карта, на която демонстрира, че Европа е на два дроба. Той има намерение да осведоми за казуса ни Жан-Клод Юнкер, който по негови думи се интересува от тематиката.

Според Попов Европа мъчно ще се усеща дружно, до момента в който е разграничена на Европа с чист въздух и на Европа с замърсен въздух. Твърди, че разликата в степента на замърсяване на изток и запад е забележителна.

Днешният ден с изключение на с рисково замърсен въздух, отбелязва и още едно знаково събитие - 20 години от формалното стартиране на метрото в София. На 28-ми януари 1998 година е пусната първата 6-километра права от метростанция " Сливница " до " Константин Величков ".

През годините подземната железница се разрасна до 40 километра по време на ръководството на няколко държавни управления. Сега с метрото се возят по половин милион души на ден, а за 20 години са превозени - 2 милиарда пасажери. До началото на 2020 година се чака да бъде приключен третия лъч на подземната железница, която се строи сега.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР