За първи път след като беше изписан от болница заради

...
За първи път след като беше изписан от болница заради
Коментари Харесай

Мощите на Светите братя отпътуваха от България за Света гора

За първи път откакто беше изписан от болница поради рухване, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се появи обществено. Той се поклони пред мощите на Светите равноапостолни, братята Кирил и Методий. Мощите бяха на тридневно поклонение в Столичния храм " Света Неделя " и през днешния ден отпътуваха за Света гора. Патриарх Неофит благослови и насочи молитвени благопожелания към игумена на Светогорския манастир Архимандрит Вартоломей.

Два дни откакто беше изписан от болница където прекара две седмици поради случай, патриарх Неофит приветства гостите и се поклони пред светите мощи на братята Кирил и Методий. Той насочи и своите благопожелания към брадството на Светогорския манастир.От своя страна Вселенският патриарх Вартоломей подари на Негово Светейшество икона на Света Богородица " Умиление ".

Вратите на катедралния храм " Света Неделя " останаха отворени през цялата нощ, поради голямата опашка от хора, които желаеха да отдадат респект на реликвата.

Мощите дойдоха у нас в понеделник като бяха пренесени с литийно шествие до " Св. Неделя ". Идването им у нас стана по покана на патриарх Неофит и с разрешението на Вселенския патриарх Вартоломей.

Опашката от хора продължи до последния миг на изнасянето им от храма.

Точно в 12:20 на обяд мощите на Светите братя Кирил и Методий отпътуваха от България за Света гора. Те се съхраняват в специфична мощехранителница, направена с дарения от гръцкия манастир в Света гора.

От на следващия ден реликвата ще се съхранява в Света гора - Атон, в манастира Есфигмен в Карея, където има още мощи от двамата братя Кирил и Методиий.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР